Надявам се да има позитивен сценарий, политиците не трябва да мислят за тяснопартийните си интереси, а за държавата. Отношенията между Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов и лидерите на тази форма на сътрудничество между партии с общи интереси в геополитиката са неясни - няма доверие, няма диалог, ситуацията е взривоопасна.

Това коментира в "Панорама" по БНТ президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев.

Дойде часът на Мария Габриел, тя трябва да влезе в ролята на бъдещ министър-председател, да поеме отговорност и да работи като мост между тези партньори, които много трудно се разбират, каза той.

По думите му има излишно напрежение и от двете страни.

"Дай боже да се поздравим, че ще имаме преговори за коалиция по европейски - дали ще бъде коалиционно споразумение или план за действие, Мария Габриел трябва да го изкове и да намери съгласието по него", допълни Росен Плевнелиев.

Според него разликите са огромни, но България не заслужава да изпадне във фаза на нестабилност.

Росен Плевнелиев: Не може, няма и не бива да има избори 2в1

Росен Плевнелиев: Не може, няма и не бива да има избори 2в1

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски получава като изпълнителен директор властта в България

"Властта е споделена и всички трябва да направят крачки назад. Без никакво съмнение без подкрепата от ДПС някои решения нямаше да минат", каза още Росен Плевнелиев.

Не може, няма и не бива да има избори 2в1 - предсрочни парламентарни избори заедно с европейските избори през лятото. Това заяви в края на февруари Плевенелиев. 

Чудесният печеливш от едни избори ще бъдат "Възраждане" и партиите около президента Румен Радев. Нищо добро не ги чака евроатлантическите партии, ако отидат на нови предсрочни парламентарни избори, предупреди Плевнелиев.

Тогава той изрази възмущението си от ниската политическа култура в Народното събрание - кой на кого седял в скута, делкания и сглобки. Народът не очаква хулиганско отношение от членовете на Народното събрание. Предстоят едни много големи, важни и исторически решения не само в България. Бойко Борисов и Христо Иванов са по-възрастните в стаята, в която едни деца се бият и се раздават юмруци, като те двамата не трябва да допускат да има нови избори особено в ситуация, че ще има нова Европейска комисия и реформи в НАТО, настоя Плевнелиев.

Габриел и Денков под обстрела на свои и опозиция

Габриел и Денков под обстрела на свои и опозиция

В рамките на процедурата по блицконтрол