Ако миналата година 5 училища се включиха в програмата, днес се включват 10 в София. Враца и Бургас също проявяват интерес да се включат. Информацията представи пред News.bg Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г. по повод откриването програмата "Тийноватор" за втора поредна година.

Миналата година бяха около 20-25 млади изобретатели, които искат да реализират идеите си в България. Днес са вече 100, отчете президентът. Това, което се опитваме да посеем днес тук, ще го жънем след десетки години. Ако започнем от 1-2 клас с промяната, ще се види чак, когато децата узреят, отбеляза Плевнелиев.

Сделката за "Фолксваген" - пример за неспазване на правилата на Общия пазар

Сделката за "Фолксваген" - пример за неспазване на правилата на Общия пазар

Плевнелиев увери, че страната ни остава приятел с автомобилния гигант

Той призова Министерството на образованието и науката (МОН) да намери подходящ механизъм да подкрепи най-доброто на българското училище и ученици в техните желания да инвестират мечтите си, да станат предприемачи и да реализират проектите си тук в България.

"Към настоящия момент МОН не се включва по никакъв начин, но ние сме сигурни, че това ще се случи", сигурен е Плевнелиев.

На въпрос на News.bg дали смята, че целите могат да се случат с промените в Закона за образованието, Плевневлиев отбеляза, че не вярва в промяната на законите, които постоянно се променят. Той вярва обаче, че правителството трябва да има приоритет и държавата също трябва да има приоритети.

"Какъв по-голям приоритет от мира, образованието и иновациите?", запита Плевневлиев, според когото образованието и иновациите имат нужда от това държавата да погледне към тях.

Той се позова на международната статаистика, според която от 100 стартъпа само 5 продължават да съществуват. Най-богатите и развити общества в света са тези, които подкрепят предприемачеството основно в млади хора, каза още Росен Плевнелиев.

Плевнелиев апелира да не се поставя на карта бъдещето на ЕС

Плевнелиев апелира да не се поставя на карта бъдещето на ЕС

За него е грешка Франция да "затръшне вратата" за преговори с Македония и Албания за ЕС