Президентът на България в периода 2012-2017 г. и председател на Автомобилния клъстер в България Росен Плевнелиев очаква, че сделката за "Фолксваген" години наред ще бъде пример за неспазване на правилата на Общия пазар.

Коментарът си той направи пред news.bg по повод решението на немския инвеститор "Фолксваген" да избере да развие бизнеса си в Турция.

Той посочи, че президентът на Турция Реджеп Ердоган е обещал на "Фолксваген" да закупят не 40 000 автомобила от завода, а 100 000 автомобила. Според него това означава индиректна субсидия от турската държава в размер на 2.5 милиард евро. По думите му това е следвало да бъде проблем, тък като Турция не е член на ЕС, но е член на Митническия съюз.

Плевнелиев: Турция не игра по правилата за "Фолксваген"

Плевнелиев: Турция не игра по правилата за "Фолксваген"

Южната ни съседка имала всички права, но никакви отговорности

Турция трябва да се придържа към правилата към общия пазар, а не го прави, подчерта Плевнелиев, според когото от сделката щяло да има последствия както за концерна "Фолксваген", така и за Турция. Според него очевидното неспазване на правилата на общия пазар трябва да доведе до санкции.

"От една страна концерн на "Фолксваген" съзнателно се обогатява от щедростта на президента на Ердоган, но офертата не съответства на правилата на пазара и концерна на немския инвеститор знае за това. Европейската комисия ще погледне много внимателно този казус", предупреди Росен Плевневлиев.

Той изтъкна, че турската държава не спазва правилата на общия пазар и обещава щедри субсидии, както намери за добре. "Това трябва да се прекрати, защото подбива основата на пазара. България ще направи всичко възможно да продължи да следи внимателно казуса", увери президентът.

Плевнелиев отбеляза, че е съвсем възможно, ако "Фолксваген" избере Турция, което е много вероятно, ние да преговаряме с тях и за други възможни проекти, които да направим. Според него немският инвеститор видял една България, която не е очаквал. Той видял една България, която е доста напред в автомобилния сектор и възможностите на софтуерните сектори.

Плевнелиев мисли, че това може да бъде от полза.

Горанов за "Фолксваген": В преговорите направихме каквото можем и дори повече

Горанов за "Фолксваген": В преговорите направихме каквото можем и дори повече

Томислав Дончев очаква друг инвеститор от този мащаб до 2-3 години

"С "Фолксваген" ние оставаме приятели, но сезираме Европейската комисия в интерес на всички от Европейския съюз какво ще се случи от неспазването на правилата. Продължаваме да се борим", каза още президентът.

Припомняме, преди дни стана ясно, че България вероятно е загубила битката за "Фолксваген", след като автомобилният гигант регистрира компания в Турция.

Финансовият министър Владислав Горанов увери, че в преговорите страната ни е направила всичко възможно и дори повече.

Турция спечели битката за "Фолксваген"

Турция спечели битката за "Фолксваген"

Автомобилният гигант е регистрирал подразделение в турския град Маниса