Девет политически проекта от 4 държави бяха отличени на първата церемония по връчване на международните награди за иновативна европейска политика във Виена.
Те са наградени за постижения и иновативен подход при водените от тях политики в различни области на обществения живот. Церемонията се състоя в четвъртък вечерта, съобщиха от община Пловдив.

Над 600 проекта от цяла Европа участваха в церемонията. Само 80 бяха класирани на финала. Церемонията се проведе в балната зала на община Виена в присъствието на кмета на града и над 600 гости от цяла Европа.

"Дигитализация на учебния процес" започна през 2016 г. и цели да въведе облачни технологии във всички училища в Пловдив чрез платформите G-suite for Education нa Google и Microsoft Office 365.
Подобен проект за пръв път се реализира в България като публична политика за реформи в образованието. Инициативата обхваща 13 училища в Пловдив. По програмата са обучени над 250 учители. Целта е до 2019 г. мащабният образователен проект да обхване всичките 54 общински училища в града.

Платформите са безплатни. Целта им е трайна дигитализация на всички учебни процеси, свързани с обучението и управлението на информационния поток между директори, учители, ученици, родители и административен персонал.

Всички необходими материали и учебници ще са достъпни от всяко място и по всяко време. След време тези технологии до голяма степен ще заместят хартиените носители в училищата.

От община Пловдив организират и финансират обучението на училищните екипи за използване на платформите. Обученията се провеждат от сертифициран партньор на Google за облачни техологии в образованието. През 2017 г. екипът на организацията откри център за трансфер на технологии в Пловдив, който подпомага работата по дигитализация на училищата.

През последните години община Пловдив анонсира програми за Монтесори педагогика в детските градини, развитието на иновативни училища, подпомагане на дуалното образование, адаптиани програми за IT индустрията с пловдивския университет, обобщават от местната администрация.

Наградите са инициатива на базирания във Виена "Институт за иновации в политиката" и имат амбицията да станат най-престижното ежегодно отличие за иновативна политика на европейския континент.

1022 европейски граждани, избрани на случаен, принцип участваха в журито. Те отличиха тазгодишните иновативни политици на Европа в общо девет категории: Качество на живот, Свобода, Просперитет, Работни места, Екология, Просперитет, Демократичност, Човешки права и Общност, допълват от община Пловдив.