Служебният министър на вътрешните работи Петя Първанова пожела здраве и здрави нерви на наследника си Цветлин Йовчев при предаването на властта в МВР. Тя отчете, че приоритетите, които са си заложили на 13 март, са изпълнени.

„Станахме по-ефективни в някои области", изтъкна Първанова и подчерта, че МВР е работещо министерство и ще продължи да е такова.

Новият министър на вътрешните работи заяви, че оценява сериозността на задачата, с която се заема и то в кризисна ситуация в каквато са страната и МВР. Той обеща сериозна реформа, за да не загуби системата своята функционалност.

Възраждат ДАНС, дават й ГДБОП
Още...

Цветлин Йовчев и екипът му ще работят за по-добра ефективност в борбата срещу битовата престъпност и финансовите престъпления срещу бюджета.

„Ще се освободим и от несвойствените за нас дейности и ще дадем гаранции, че всяка една дейност в МВР се извършва съгласно закона", обеща новият министър. Важна задача, която си е поставил, е повишаване доверието на гражданите. Особен фокус в работата му ще бъдат условията на труд, кариерното развитие, обучението, квалификацията и подготовката на МВР служителите.

„По действията ми ще ме познаете чий човек съм", заяви Йовчев в отговор на журналистически въпрос чий човек всъщност е.

Той посочи, че уважава Пламен Орешарски и е приел предложението така както би направил всеки експерт, който има кураж. „Нагърбил съм се с тежко бреме и знам какво ме очаква", подчерта наследникът на Петя Първанова.

Според него изваждането на ГДБОП и СДОТО от МВР не би затруднило работата на министерство.

МВР ще се освободи от подозрения, че СРС-та се използват не по предназначение, увери той, намеквайки за скандалите с незаконното подслушване в кабинета на ГЕРБ.

Министърът изтъкна и значението на взаимодействието между МВР и ДАНС.

"Трябва да работим активно за повишаване на доверието на обществото. Ще има повече публичност, повече отчетност и ще намерим механизми, които да гарантират, че процесите в МВР ще са в интерес и в услуга на обществото", каза Йовчев по отношение на четвъртото направление на реформите.

Той отказа да коментира подробно състоянието на ведомството, което поема, и поиска 10-ина дни, за да се запознае с реалното състояние на министерството.

За част от екипа си Йовчев има яснота, но предстои да се решава състава на политически екип.

Йовчев обяви намерението си да направи среща с представителите на синдикатите в МВР, за да изслуша какви са очакванията и исканията им и да намери бързо диалог за подобряване на условията на труд на служителите на МВР в рамките на настоящия бюджет.