Депутатите от БСП искат парламентарно обсъждане на държавния дълг. "Събрали сме 62 подписа, искаме детайлни разисквания за държавния дълг на България и обвързването му с икономиката", заяви от парламентарната трибуна Румен Гечев и показа подписката по време на питането си към финансовия министър Владислав Горанов.

Гечев не може да си обясни защо поддържаме 3 пъти по-висок фискален резерв от минималния, а поемаме само лихвите и загубите от взетите дългове. Искаме разисквания и се надяваме, че ще излязат положителни идеи, които да реализираме, каза Гечев.

Според Гечев дългът на България продължава да бъде в разумни граници, но той е два пъти по-висок от преди две години. "Искаме да видим какво правим с дълга, защото други страни използват част от държавния дълг, за да си стимулират икономиката", коментира депутатът.

Проф. Гечев обясни, че показателите, свързани с държавния дълг, имат съществено отношение за текущото и бъдещото състояние на финансовата система на страната и на нейното икономическо развитие. "По-голямата част от държавния фискален резерв се намира на депозит в БНБ. Този резерв е почти три пъти по-голям от изискуемия, но каква е доходността от тези депозити за Министерството на финансите, за бюджета на България. Тези 11 млрд. лв. колко носят като приходи, защото разходите са около 2-3% плащания по лихвите на новите заеми", подчерта Румен Гечев.

Според него ГЕРБ не изпълняват бюджета в разходната част.

Депутатът от БСП припомни, че в парламента са гласувани и 1.3 млрд. лв. за превъоръжаване на Българската армия. "Те не са направени, но управляващите ги отчитат като увеличение на фискалния резерв и съответно намаляване на необходимостта от приемане на нови заеми. Освен това не са изпълнили Закона за бюджета по отношение на капиталовите разходи", допълни той.

Според Румен Гечев, бедна България финансира бюджетните дефицити на развитите страни от ЕС. "Тези депозити не стоят в мазето на БНБ - фискалният и валутният резерв на България основно отиват в държавни ценни книжа в Германия, Франция, Италия и други страни", обясни проф. Гечев.

Депутатът продължи да задава въпроси: "Защо ние поддържаме три пъти по-висок фискален резерв от минималния, защо прехвърляме парите на българските данъкоплатци да финансираме бюджетните дефицити, които отиват, в т.ч. и публично-частно партньорство и инвестиции, в тези страни, а ние поемаме само лихвите и загубите?"

В отговор на искането председателстващият заседанието Цвета Караянчева заяви, че обсъждането ще бъде идния петък.