Ако президентът в момента периодично излъчва сигнали, създаващи рискове за националната ни сигурност, то „министърът на войната“ и не греша като използвам това понятие – твърдя, че нашият „министър на войната“ с всичко онова, което прави, формира системно заплахи за сигурността на държавата. Това заяви във Велико Търново лидерът на АБВ Георги Първанов, акцентирайки върху отговорността на държавния глава и военния министър за международната политика.

Първанов участва в дебат на тема „Президентът - гарант или риск за националната сигурност“, съобщават от партията.

Той изрази съжаление, че по-слаб и по-вреден министър в новата българска история не сме имали.

По думите на Георги Първанов е недопустимо България да бъда въвличана като страна в отношения между държави като САЩ и Русия заради пристрастията на определени политически фигури. Самият той не приемал провежданата от месеци наред провокативна политика за засилено военно присъствие на наша територия във времето на изострени отношения между Запада и Изтока. Първанов не приема това, което е правело правителството, особено военният и външният министри, поощрявани от президента.

Лидерът на АБВ отбеляза, че в последните месеци се виждат знаци между Русия и САЩ, които ни давали сигнали за нормализиране на отношенията. Той се питал къде ще останем ние с политиката, която правителството провеждало месеци наред и отговорът, по думите му, бил нелицеприятен.

По отношение на професионализацията на Българската армия позицията на Георги Първанов е била и винаги щяла бъде категорично „за“. По мнението му обаче връщането към наборна армия би било не само непосилно скъпо, но неоправдано от гледна точка на изискването за висока боеспособност на въоръжените ни сили.

Първанов е категоричен, че силна държава означава и силна, модерна, боеспособна армия. Въоръжените ни сили трябвало да са в състояние да гарантират националната ни сигурност.

Георги Първанов е убеден, че отбраната трябва да се наложи като бюджетен приоритет. Актуален бил и въпросът за прозрачността при разходване на средства за отбрана. Според Първанов подходът за поставяне на трансформация на армията ни във финансова рамка във време на криза е грешен. Той припомни, че неведнъж е апелирал да не се правят прекалени икономии от национална сигурност. Не може от днес за утре да се решават проблеми на въоръжените ни сили, предупреди Георги Първанов.

Той смята, че модернизацията на Българската армия може и трябва да бъда извършвана и с активното ангажиране на родната военна промишленост. Това щяло да доведе не само до ръст на икономиката и заетостта, но и до инвестиционни потоци към страната.

Първанов е на мнение, че държавата трябва да намери начин да компенсира липсата на военно обучение при младите хора. Трябвало да се работи за допълнителна мотивация на българските военни и за престижа на професионалната ни армия.

Георги Първанов намира за недопустимо армията ни да бъда изграждана като че ли ще служи единствено за мисии в чужбина. Участието ни в международни мисии и в НАТО трябвало да бъде на принципа на равнопоставеността.

„Не приемам това, което се наложи като тенденция министри, които си нямат идея от военна служба, от военни работи да обещават някъде по световните столици контингенти и идват тук и тогава да почват да се разписват съответните аспекти по това участие”, коментира Първанов.

Той подчерта, че деформираното отношение към задачите на Българската армия ще рефлектира върху готовността ни за посрещане на предизвикателства по българската граница.