ЦИК обяви срока за смяна на настоящ адрес за гласуването за изборите на 11 юли за хората, които искат да са на почивка на друго място - хотел, почивна станция. Адресът може да се смени със заявление до 26-ти юни.

Има множество въпроси, които задават български избиратели, които ще са на почивка в страната, не всички ще бъдат в хотел или друго място, има и хора, които се обаждат по телефона, живеят в своя имот на друго място, от 2009 г. в страната българските избиратели могат да гласуват по постоянен и настоящ адрес, ако имат такъв, обясни казуса Росица Матева, говорител на ЦИК.

В тази връзка ЦИК се опитва да използва възможността в закона за гражданската администрация хората да могат да си заявят настоящ адрес в хотели, почивни домове и други места, като срокът изтича на 26-ти юни, събота. Тъй като е почивен ден ще има дежурни, които да приемат заявленията.

ЦИК обяви разпределение на машините по секции, при спиране на тока гласуването продължава

ЦИК обяви разпределение на машините по секции, при спиране на тока гласуването продължава

Над 7 400 000 хартиени бюлетини се печатат за вота

"Искаме да заявим ясно, че избиратели, които нямат регистриран настоящ адрес, няма да могат да гласуват по различен начин. На 26 юни изтича и срокът на избиратели с трайни увреждания, които искат заявления за подвижна избирателна кутия - може да стане чрез пълномощник или с имейл до дата 26-ти", поясни говорителят на ЦИК.

Възможността е само по настоящ адрес, ако нямат заявен нов адрес до 26-ти юни, не могат да гласуват, категорични са от ЦИК.

В отговор на въпрос, ако се установи роднинска връзка между кандидат за депутат и техник на машина само че в частичните избори, какъвто сигнал имало, ЦИК не вижда проблем - касае се за различен вид избор, дори не се знае дали партията има дори кандидат за кмет.

Гласуване на 11 юли от хотела на морето? Ясно ще е до дни

Гласуване на 11 юли от хотела на морето? Ясно ще е до дни

Съгласува се възможността с МРРБ

Кандидат за депутат може да има най-много два района, ако се установи, че има роднински връзки с техници, ЦИК ще вземе решение как да действа своевременно, каза Матева. Все още няма такъв списък с техниците, но те са 35 на брой на този етап.

Относно жалбите през седмицата постъпили 5-6 жалби. По-значимата е от коалицията Български патриоти - срещу решението на ЦИК за определяне на местата и броя на секциите за гласуване извън страната. ВАС постанови и жалбата на Патриотите бе отхвърлена, каза Росица Матева.