Подготвяме ИТ проекти за 1,2 млрд. евро по Европейския механизъм за възстановяване. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Росен Желязков на среща по негова инициатива с представители на Държавната агенция за електронно управление, Комисията за регулиране на съобщенията и мобилните оператори.

Той посочи, че българските проекти за цифров преход ще бъдат подготвени в синергия между държавата и бизнеса.

По негови думи до седмица Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще представи тематична рамка на потенциалните проекти. След това обсъждането ще продължи оперативно в рамките на работна група с участието на представителите на държавата и бизнеса.

България с амбиции за дигитален хъб, а 24% от домакинствата не могат да си платят интернета

България с амбиции за дигитален хъб, а 24% от домакинствата не могат да си платят интернета

За много фирми наличието на интернет страница е достатъчна дигитализация

Желязков отбеляза, че за страната ни стойността на подкрепата е малко повече от 6.2 млрд. евро, от които 20% са предвидени за финансиране по т. нар. цифров преход. Той обясни, че възможните проекти са изграждане на високоскоростни мрежи, осигуряване на гигабитова свързаност за центрове на социалния живот - сгради, болници, гари, училища, цифровизация на публичната администрация и ключови сектори като здравеопазване, транспорт и образование. Той заяви, че обсъждането на проектите с ЕК ще започне през октомври.

По думи на министъра от страна на държавата и трите ангажирани институции в сектора си партнират и работят добре. Представителите на операторите са изразили готовност да се включат в проекти за цифров преход, заявявайки, че подкрепата на държавата е важна в сфери, в които няма търговско основание за частни инвестиции, като инфраструктурата и услугите в отдалечените райони.