Без кирилицата нас ни няма като народ. Това обяви президентът на КТ "Подкрепа" инж. Димитър Манолов и призова да пазим азбуката си.

Синдикат "Образование" към КТ "Покрепа" връчи наградите в конкурса за ученическо творчество "На учителя с любов" и конкурса за учители "Магията на словото".

Инж. Манолов изтъкна, че никой не знае кой е написал гръцката азбука, кой е написал латиницата, но светите братя Кирил и Методий, както и техните ученици, са поименно известни.

Официален гост на събитието бе министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който награди някои от победителите в конкурса.

Президентът на КТ "Подкрепа" даде положителна оценка за избора на новия просветен министър. "Най-накрая ще можем да работим с професионалисти и да говорим на език, който и ние разбираме, и те разбират", коментира Манолов за новото ръководство на МОН. Той допълни, че му омръзнало от "преминаващи аматьори".

Министър Красимир Вълчев също оцени като добро партньорството със синдикатите. По думите му, в последните години голяма част от добрите неща в системата се случвали благодарение на доброто партньорство на ведомството със синдикат "Образование".

"Както казва великият Антон Дончев, 24 май е рожденият ден на българския дух", изтъкна Вълчев, който поздрави присъстващите.

По думите му, на този ден неизбежно се сещаме за учителите. Любовта към учителя и детето са в сърцевината на образованието, смята Вълчев.

"Няма българин, който като чуе "Върви, народе възродени", да не почувства нещо в сърцето си", заяви на свой ред председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров.

Той изтъкна, че българският учител сега е сочен като квалифициран работещ беден, но той е богат с това, че притежава духовното и щедро го раздава на своите ученици.

"Бъдете силни, продължавайте да се раздавате и да правите учениците си истински българи", призова учителите Петров. Към учениците пък отправи апел да уважават своите учители. Петров увери родителите, че учителите искат най-доброто за децата им.

В годините сме използвали обръщенията "Даскале", "Другарю", а днес "Господине/Госпожо". Петров изтъкна, че в много образователни системи се използва обръщението "Учителю". Дали не е време и ние да започнем да се обръщаме така към учителите, запита той.