В качеството си на национален координатор за борба с антисемитизма, заместник-министърът на външните работи Г Георгиев подписа Меморандум за сътрудничество между правителството на България, Световния еврейски конгрес (СЕК) и Организацията на евреите в България.

Меморандумът е подписан вчера, 22 ноември, съвместно с изпълнителния директор на СЕК Робърт Сингер и президента на "Шалом" д-р Александър Оскар.

Президентът връчи "Мадарски конник" на Робърт Сингер

Президентът връчи "Мадарски конник" на Робърт Сингер

Робърт Сингер е вицепрезидент на Световния еврейски конгрес

Споразумението ще създаде механизъм за развитие на редовни консултации и сътрудничество с цел обмен на информация, опит и добри практики.

Документът е гарант за съвместни действия в областта на превенцията и борбата с антисемитизма и за подобряване на сигурността на еврейската общност.

По думите на Георгиев документът ще гарантира ангажимента на трите страни по прилагането на всеобхватен подход за предотвратяване и противодействие на всякакъв вид изявяване на антисемитизъм, което ще бъде осигурено чрез разработването и прилагането на План за действие за борба с антисемитизма за периода 2019-2022 г.

"С подписването на този Меморандум нашето правителство не само заявява, че антисемитизмът няма да бъде толериран, но и предприема конкретни стъпки, за да гарантира, че еврейските общности се чувстват сигурни в България", каза той.

Борисов обсъди развитието на сътрудничеството ни с Египет и с Израел

Борисов обсъди развитието на сътрудничеството ни с Египет и с Израел

С външния министър на Египет Самех Шукри и с шефа на Световния еврейски конгрес Роберт Сингер