България и Сърбия подписаха двустранен меморандум за намаляване на тарифите за роуминг, предаде БНР. Подписите си под документа поставиха министърът на транспорта Ивайло Московски и сръбският министър на търговията, туризма и съобщенията Расим Ляич.

В сръбската столица пристигна и премиерът Бойко Борисов, за да участва в Съвета за сътрудничество на държавите от региона.

Телекомите от двете страни ще договарят условията за по-ниските цени на разговорите и трафика на данни.

Очаква се в резултат на споразумението цените на роуминга да поевтинеят в следващите между 3 и 6 месеца.

Таксите за роуминг на Балканите падат по време на европредседателството ни

Таксите за роуминг на Балканите падат по време на европредседателството ни

Първо подписваме с Македония

Отпадането на роуминга с държавите от Западните Балкани е приоритет за предстоящото българско европредседателство. Това е цел не само за за правителството ни, но и за българския еврокомисар Мария Габриел.

Сърбия е втората страна от региона след Македония, с която е подписано такова споразумение.

От снощи в Белград се водят разговори в рамките на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Сърбия, България, Гърция и Румъния.

Премиерите Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Михай Тодосе и президентът-домакин Александър Вучич разговарят в същия формат два месеца след разговорите във Варна. Те обсъждат напредъка в развитието на икономическото сътрудничество, бъдещи инфраструктурни проекти, укрепването на регионалната стабилност, подкрепата за интеграцията на държавите в региона, което е приоритет на България в предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз.

Четиристранната среща на балканските лидери започна снощи с работна вечеря, дадена от сръбския президент Александър Вучич.