В Благоевград гласоподавателите избират кмет между Атанас Камбитов от ГЕРБ и независимият, подкрепен от БСП, Румен Томов.

Изборният ден започна нормално, близо 65 000 са избирателите. В Сандански и Гърмен също избират общински кмет.

Втори тур на изборите за местна власт, избират се 505 кмета
на живо

Втори тур на изборите за местна власт, избират се 505 кмета

За кмет ще се гласува в 97 общини, 377 кметства и 31 районни администрации

Много смени бяха регистрирани в състава на секционните комисии в Благоевград и Сандански. В Благоевград от вчера до днес бяха сменени 70 членове, в Сандански - около 60, съобщава БНТ.

През миналата седмица в село Рилци имаше напрежение заради това, че местни жители недоволстваха срещу гласуването на македонци с двойно гражданство.

В Рилци още на първи тур си избраха кмет. Днес в селото гласуват само за общински градоначалник.

"След като са в списъците, след като им е дадено право на глас, ние какво можем да направим, след като държавата го дава това право? Ние няма и защо да гласуваме, ние си избрахме кмета, а за града не ни интересува", коментираха местни жители.

От новия кмет на селото хората очакват да направи ревизия на списъците с регистрирани в Рилци македонци с двойно гражданство.

"Да, трябва, защото някои от тях са регистрирани на къщи, на къщи, в които живеят хора, което не е много приятно, трябва да се реши този проблем. На какъв адрес ще ги пишат, да не е на къщите на хората", коментира Мариела Тренчева. 

Около 70 са македонските граждани, които са включени в избирателните списъци за местните избори в Рилци, като местните казват, че македонски граждани не са виждали да живеят в селото им

По данни на ГРАО в Рилци живеят над 5000 души. Имащите право на глас на местните избори обаче са малко над 800.