Днес се гласува на втори тур на местните избори.

За кмет ще се гласува в 97 общини, 377 кметства и 31 районни администрации в София, Пловдив и Варна.

18 от общините, в които ще има втори тур на изборите, са областни центрове, сред които и най-големите - София, Пловдив, Варна и Русе.

Балотаж ще има в Благоевград, Варна, Видин, Добрич, Ловеч, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Търговище, Шумен и Ямбол.

В три кметства на балотаж ще се явят по трима кандидати, тъй като вторият и третият са получили равен брой действителни гласове на първи тур. Това са кметствата Климентово, Радиново и Александрово. Ако двама кандидати получат равен брой действителни гласове и на балотажа, тогава се насрочват нови избори.

В днешния ден е забранена политическата агитация и публикуването в медиите на социологически проучвания.

Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа.

Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия, ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час - до 21.00 часа.

преди 4 години в 12:32 ч.

5,16 процента избирателна активност в София към 10 часа

От 1 064 772 гласоподаватели, правото си на вот във втория тур на местните избори в столицата са упражнили 54 974 души. Повече четете тук.

преди 4 години в 11:51 ч.

ГЕРБ-Варна подали жалба заради грубо вмешателство в работата на секционни комисии

ГЕРБ-Варна са подали жалба в Общинската избирателна комисия заради грубо вмешателство в работата на секционните комисии с номера 33 и от 71 до 81 в СУ „Елин Пелин”. „Застъпници на ПП Възраждане изискват от членовете на СИК да положат печат и подпис на празни копия на протоколите за отчитане на изборния резултат. Изложеното противоречи на изборните правила и представлява грубо вмешателство в работата на комисиите”, се посочва в жалбата.От щаба на ГЕРБ – Варна настояват да бъде извършена проверка, да се предприемат действия за преустановяване на нарушението, както и ОИК да даде указания на всички секционни комисии да не бъдат предоставяни копия на протоколи преди приключване на изборния ден.

преди 4 години в 11:46 ч.

Диана Иванова: Гласувах за демократичното бъдеще на Русе

"Гласувах за демократичното бъдеще на Русе. Гласувам Русе да продължисвоя европейски път на развитие." Това заяви кандидатът на ГЕРБ за кмет на Русе инж. Диана Иванова малко след като гласува в училище „Братя Миладинови“ днес преди обяд. „Дълбоко вярвам, че всички демократи в нашия град, всички, които милеем за Русе, днес ще дадем своя категоричен вот. Вярвам, че ще обединим силите си, защото Русе заслужава да продължи да се развива и да се превърне в този модерен, уютен и спокоен град, който всички желаем“, допълни още Диана Иванова.

преди 4 години в 11:42 ч.

Нинова гласува за антикорупционно управление на София

Аз гласувах за по-чиста и модерна София, за град, който е удобен за пътуванехубав за работа, спокоен за отглеждане на деца, спокоен и сигурен. За какво още е дала гласа си соцводачката четете тук.

преди 4 години в 11:29 ч.

Много по-слаба избирателна активност в София, Варна и Пловдив

Избирателната активност към 9 часа на балотажа на местните избори в София е 1,8%, при около 4% избирателна активност, регистрирана миналата неделя към този час на първия тур. Повече четете тук.

преди 4 години в 11:10 ч.

Румен Радев разтревожен от броя недействителни бюлетини

Държавният глава Румен Радев ще свика среща на представителите на Централната избирателна комисия, МВР и политическите сили във връзка с отстъплението от честността на изборния процес. Повече от позицията на държавния глава четете тук.

преди 4 години в 10:54 ч.

Фандъкова: София няма време за губене и експертименти, а има нужда от работа

Повече от изказването на досегашната столична кметица четете тук.

преди 4 години в 10:28 ч.

Прокуратурата е образувала 95 досъдебни производства за нарушения на изборния процес

До момента са образувани общо 95 досъдебни производства, свързани с нарушения на изборния процес, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

преди 4 години в 09:27 ч.

Поголовна подмяна на членове на СИК в Благоевград и Сандански

В Благоевград гласоподавателите избират кмет между Атанас Камбитов от ГЕРБ и независимият, подкрепен от БСП, Румен Томов. Повече за това четете тук

преди 4 години в 09:26 ч.

Ахмед Башев е бил арестуван

Бившият кмет на село Гърмен и бивш депутат от ДПС Ахмед Башев е арестуван късно снощи. 

Последно обновление в 09:33 ч. на 03.11

преди 4 години в 09:26 ч.

Все повече разбираме, че местните избори са избори за нашия живот и бъдещето ни

Повече от коментара на Любомир Аламанов и Маргарита Бакрачева четете тук

преди 4 години в 08:56 ч.

ЦИК: Нормално започна вторият тур от местните избори

Говорителят на ЦИК Александър Андреев каза, че нямат сигнали, че някъде изборният ден не е започнал. Има случаи на неявяване на членове на СИК, в такъв случай се изчаква, а ако той не се яви до 8 ч., ще бъде подменен от ОИК.

преди 4 години в 08:47 ч.

Пещерско село се разбунтува срещу подмяна на вота чрез новорегистрирани

Повече четете тук

преди 4 години в 08:14 ч.

Вторият тур на местните избори във Варна започна в спокойна обстановка

Вторият тур на местните избори във Варна започна в спокойна обстановка. Към  07:30 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК.  До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното произвеждане на балотаж на изборите за местна власт.

За осигуряване на безпроблемното протичане на изборния ден на балотажа, както и за гарантиране на реда и спокойствието в града и региона, са ангажирани 400 полицейски служители.

 Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР – Варна ще приемат заявления за издаване на удоствоерения за гласуване на граждани с откраднати, изгубени или повредени документи за самоличност, от 08:30 до 19:00 часа днес.

В Областна дирекция на МВР - Варна работят денонощни телефонни линии за приемане на сигнали за нарушения на изборния процес. Гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес, на телефон 112 или на телефони: 052/615 166, 052/652 324 и 052/652 323.

Жалби могат да бъдат изпращани и по електронен път на varna@mvr.bg.

Припомняме, че в изборното помещение не се допускат въоръжени и лица, носещи предмети, опасни за живота и здравето на хората. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.