Амбицията на България и Ирак е да започнем да възобновяваме присъствието на наши компании на иракския пазар в редица отрасли, в които в недалечното минало сме били икономически партньори. Това заяви президентът Румен Радев след среща с президента на Ирак Бархам Салих в Ню Йорк. Двамата разговаряха в рамките на 74-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Според българския държавен глава добрите ни икономически отношения с Ирак в недалечното минало са добра основа да се възобнови партньорството между двете страни.

Той напомни, че България е имала силно присъствие в областта на строителството, хидротехниката, проучването и производството на нефт и газ, медицината и образованието - направления, в които Ирак бил отворен за партньорства и ценял високо българските специалисти. По тази причина Радев изрази надежда, че при повишение на сигурността в страната България ще има своето присъствие в Ирак.

Радев посочи и че ще разчитаме на повече иракски студенти да се обучават в нашите университети.

От своя страна Салих заяви интереса на Ирак към опита на страната ни в преминаването към прехода към демокрация.

Радев увери, че България пък ще продължи да подкрепя усилията на Ирак за стабилизиране и възстановяване на страната. За целта тя била готова да съдейства в процеса на демократичните реформи в Ирак.

Ирак има нужда от подкрепа, защото повторната дестабилизация на страната ще засегне нашия регион и по отношение на сигурност, и по отношение на рязко увеличаване на мигрантските и бежански потоци, посочи българският държавен глава пред журналисти.