Министри, депутати, държавници, близки, приятели и граждани се простиха с председателя на 38-ото Народно събрание Йордан Соколов на поклонение в зала „Света София на парламента.

Соколов си отиде от този свят на 83-годишна възраст, на 24 февруари.
Същия ден парламентът почете паметта му с едноминутно мълчание.

Днес с цветя в ръце на поклонението пред тленните му останки дойдоха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министрите Даниел Митов, Николай Ненчев, Меглена Кунева. Последно сбогом с политика си взеха и депутати от различни парламентарни групи, а на първия ред до покойника бе и президентът на България от 1997-2002 г. Петър Стоянов.

Премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев изразиха съпричасността си, като изпратиха съболезнователни писма, които бяха прочетени на поклонението.

„Йордан Соколов не е случаен човек. Бе човек с тънък усет към красивото. Той освети сградата на Народното събрание. Данчо Соколов беше човек с принципи и той не се боеше да отстоява тези свои позиции и принципи", си спомни в своето слово бившият председател на СДС Екатерина Михайлова.

В памет на Йордан Соколов тя посочи, че именно той като председател на парламента е въвел някои практики в работата на Народното събрание, които се помнят и правят и днес.

„За първи път той направи Ден на отворените врати в парламента. Той направи така, че да може в Клуба на народния представител не само да се пие кафе, но да се правят изложби", отбеляза Михайлова.

"Поклон пред светлата му памет", сведе глава и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя определи Соколов като един от онези, които са положили основите на съвременната българска държава.

"Йордан Соколов беше много достоен човек с висок морал и ще остави трайна диря в парламентарната история на България", отбеляза пред журналисти председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който също дойде, за да се прости с Йордан Соколов.

Цветанов ще го запомни като блестящ юрист, който е уважавал мнението си и го е правил достояние на всички.
"Нямаше никакво задкулисие, нямаше абсолютно нищо, което да прикрива - беше директен и много принципен човек", спомни си Цветанов.

"Йордан Соколов бе великолепен юрист и интелигентен мъж, отстояващ принципите си от начало до край", си спомни и председателят на 39-ото Народно събрание Огнян Герджиков.

Йордан Соколов е потомствен юрист и един от видните адвокати преди промените у нас. Той е първият министър на вътрешните работи, който повдига завесата на бившата Държавна сигурност и успява да стигне до досиетата на мнозина политици, бизнесмени и висши клирици от началото на прехода.

Йордан Соколов е бил председател на 38-ия парламент и депутат в 37-ото, 38-ото и 39-ото Народно събрание. Бил е заместник-председател на СДС от 2000 до 2002 година.