Заявките на управляващите са, че този вот няма да мине и аз съм склонен да им вярвам. Това каза Кристиан Вигенин, председател на парламентарната комисия по европейски въпроси и домакин на Срещата на председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС (КОСАК), която се провежда в София.  

Вигенин коментира, че като представител на опозицията ще гласува против правителството на Борисов. "Нека да чуем дебатът утре. Гласуването със сигурност ще е в четвъртък. Логично е представителите на опозицията да гласуват против правителството", коментира още той.

На въпрос, свързан с ролята на опозицията и разказаната от Вигенин притча за хан Кубрат, Вигенин коментира, че заедно и опозиция и управляващи са подготвили приоритетите на българския парламент, които са били приети почти единодушно. "Струва ми се притчата за снопа стрели до голяма степен беше реализирана досега и ще се реализира и занапред в рамките на ЕС".

КОСАК обсъжда приоритетите на българското председателство

КОСАК обсъжда приоритетите на българското председателство

Вигенин: ЕС се нуждае от сила и решимост да запази единството и да отговори на очакванията на своите граждани

По темата с вътрешната политика, Вигенин заяви: "Не може управляващи и опозиция да бъдат на едно мнение по всичко. Не може вътрешно-политическият живот да спре заради председателството. Въпрос на стратегия е как ще върви вътрешният дебат".

Получихме широка подкрепа за приоритетите на българското председателство, особено що се отнася до даването на европейска перспектива за Западните Балкани. Това каза на пресконференция Кристиан Вигенин, домакин на Срещата на председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС (КОСАК), която се провежда в София.

Вигенин подчерта, че по време на дискусиите в редица изказвания на делегатите е било подчертано, че сигурността в региона на Западните Балкани означава стабилност и на целия Европейски съюз. "Дискусията показа, че очакванията към българското председателство са големи", коментира Вигенин.

България иска политическа ангажираност за Западните Балкани в КОСАК

България иска политическа ангажираност за Западните Балкани в КОСАК

Павлова счита, че повече от всякога имаме какво да дадем-да протегнем ръка към нашите съседи, към нашите приятели

По думите му на нашето председателство се гледа с реална надежда и оптимизъм за напредък и придвижване напред на интеграционния процес. "Обединението на Европа няма да бъде завършено докато региона на Западните Балкани не стане част от ЕС", посочи Вигенин.

Според него неизменно свързана с бъдещето на Европа и на ЕС е и темата за подхода за формиране на бюджета на ЕС за периода 2020 - 2027 г. Той подчерта, че за нас като страна с догонващо социално-икономическо развитие, е особено важно да бъде запазен дългосрочния инвестиционен характер на кохезионната политика. В този дух са и изказванията на колегите му делегати в КОСАК, представители на страните от Централна и Източна Европа.

Вигенин подчерта, че в рамките на КОСАК ще бъде създадена работна група, която ще преценява това, което може да бъде постигнато като политика от националните парламенти в синхрон с изискването на ЕК как с по-малко да постигаме повече.

Относно темата за промяна на Дъблинското споразумение, Вигенин коментира, че ако не се постигне консенсус, не би трябвало да се търси отговорност от страната председателстваща Съвета на Европейския съюз.

Борисов и Бабиш единодушни, че Дъблинското споразумение не работи

Борисов и Бабиш единодушни, че Дъблинското споразумение не работи

Премиерът заяви, че по-хубаво място за живот от Европа няма

Относно предстоящата на 17 май среща на върха във формат 28 плюс 6, Вигенин посочи, че самият факт, че такава среща на върха ще се състои - сам по себе си е успех. Вигенин коментира, че поставянето на политическият фокус над Западните Балкани също е успех.

"В същото време ние се опитваме да не създаваме фалшиви очаквания", коментира той. По думите му задача пред българското председателство е да вдъхне повече увереност, че членството на страните от Западните Балкани не е непостижимо.