Машинното гласуване предизвика полемика, защото метод за гласуване беше превърнат в политически инструмент. С машини или без машини - това е доста фалшива дилема. Нито наличието на машини ще направи изборите честни и демократични, нито липсата им ще ги направи априори фалшиви. Това коментира политологът Даниел Стефанов, експерт по изборен процес пред БНР.

В България има хора със световен опит, които могат да направят кодекс, отговарящ на условията за гласуване в страната ни. "Има огромна нужда в това или следващото Народно събрание да бъде събран екип от експерти, който да направи Изборен кодекс. Този кодекс в момента не създава добър изборен процес", каза Стефанов.

Бивш член на ЦИК: Машинното гласуване не може да е честно

Бивш член на ЦИК: Машинното гласуване не може да е честно

Ще се прочуем с най-скъпите избори в Европа, смята проф. Красимир Калинов

В последните години се създава очакване, че сериозни политически въпроси могат да бъдат решавани с технически средства в изборния процес. По света няма доказателства, че демократичността на изборите зависи от това колко са технологични, каза Стефанов. По думите му всички политически партии в последните години смятат, че могат да ремонтират Изборния кодекс според своите интереси.

Според него българският изборен процес е доста утежнен.

"От 2001 година насам ние практически не сме повторили един и същи вид избори, с един и същи вид гласуване. Или бюлетината се променя, или се добавя нещо към нея, или се вкарва друг тип гласуване, което обърква избирателите. И ако гледаме после колко невалидни гласове има, колко сгрешени протоколи има, част от причините е точно това - ние постоянно правим промени, Изборният кодекс стана обект на политически борби", допълни Стефанов.

Припомняме, по-рано днес бяха приети промените в Изборния кодекс. Президентът Румен Радев заяви, че ще наложи вето на промените.