Интересът към възможностите за производство и доставка на продукти за отбранителната индустрия, представени от сопотската оръжейница, доведе до положителни за дружеството резултати. Още през следващата седмица в предприятието ще дойде чужда делегация, а до края на настоящата година ще бъдат подписани три нови договора.

Това отчитат от Министерството на икономиката след участието на България на едно от най-големите изложения в Арабско-африканския район - "EDEX 2021", провело се от 29 ноември до 2 декември в Кайро, Египет.

Страната ни бе представена от най-голямото държавно предприятие от Военно-промишления комплекс на страната ни - ВМЗ ЕАД, заедно с още 11 български фирми.

От ведомството отчитат, че през последните седмици бяха сключени договори за над 30 милиона лева /за сравнение - през м. май, юни и юли нямаше нито един подписан контракт/. В ход са договори за нови пазари и затвърждаване на съществуващите. Ежеседмично оръжейницата се посещава от поне три делегации, водени от различни търговски партньори. В рамките на следващите два месеца ще бъдат сключени договори за около 100 милиона лева, гарантиращи работа през цялото първо шестмесечие на 2022 година.

Оперативното ръководство на ВМЗ ЕАД отново заявява своята позиция, че медийният шум и политическото говорене по теми, засягащи българския военно-промишлен комплекс, са вредни и работят срещу интересите на страната.

От МИ информираха, че представители на 12 български фирми са представили възможностите за производство, доставка и усъвършенстване в страната ни на продукти за отбранителната индустрия.

От Сдружение "Българска отбранителна индустрия" благодарят лично на служебния министър на икономиката Даниела Везиева, която представи възможностите на българската индустрия по време на официалните си срещи..

В рамките на "EDEX 2021" се представят повече от 400 изложители от целия свят.