Дебатът по второ четене на Бюджет 2012 започна в присъствието само на двама министри - Симеон Дянков и Трайчо Трайков. По-късно към тях се присъедини и Томислав Дончев.

Голяма част от местата на опозицията в пленарна зала са празни. Рехави са и редиците на ГЕРБ.

Депутатите обаче решиха да спрат часовника и да дебатират до приемане на бюджета за догодина.

Кога ще свършим започнатото с фискалния борд, попита синият лидер Мартин Димитров по време на дискусиите и изтъкна: Време за губене повече няма, категоричен бе той. В бюджета не виждам помощ за малките и средни фирми, които са в бедстващо положение."

В бюджета не се предвидени и сериозни буфери според него. Синият лидер прогнозира, че фискалният резерв може да падне под санитарния минимум.

Румен Петков от БСП призова от своя страна да се отстрани "недоразумението" по-малък бюджет за ДАНС и той да се увеличи с 5 милиона лева. Той се аргументира с това, че агенцията е направила сериозни реформи. „Така ще се създадат условия за нормална работа. Не са 5-те милиона тези, които ще съборят бюджета," изтъкна Петков.

Припомняме, по-рано от РЗС дори поискаха закриване на агенцията, тъй като харчела много пари и била неефективна. Стана ясно, че само за ДАНС се намаляват от 20 на 15 заплати обезщетенията при пенсиониране. При военни и полицаи те остават 20.

8 часа седите на този стол и нищо не казвате. 8 часа ви бием с аргументи, сигурно и още 8 часа ще го правим. Това се закани Корнелия Нинова от БСП на Симеон Дянков.

По думите й мълчанието, запазвано до момента от финансовия министър е признак или на пълен мазохизъм, или на тотално безсилие.

Павел Шопов от „Атака" пък обвини финансовия министър в зависимост от Световната банка. Огромни активи, според него, могат да дойдат в хазната от разваляне на неизгодни сделки.

Развалете заменките за 7-8 милиарда, призова Павел Шопов и настоя: „Махнете най-после плоския  данък." Според националиста тази мярка ще увеличи приходите в хазната с 30%.

Вземете парите за американските бази, поиска още Павел Шопов.