В началото на седмицата посолството на САЩ в България изрази подкрепа за правото на мирен протест, както и за исканията за надпартийна съдебна система, подвластна на върховенството на закона. Дипломатическата мисия публикува в понеделник вечер позиция, в която се казва, че "правото на мирно събиране е основна демократична ценност".

Бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова коментира в студиото на БиТиВи тази позиция като заяви, че от Вашингтон ни напомня споразумението, подписано ноември месец миналата година. Това не е намеса във вътрешните работи, а публично изразена тревога по отношение на системен проблем, свързан с правосъдната ни система.

"Някак забравихме за ангажиментите, в които влезе България. Там стои подписът на българския министър-председател, там става дума освен за енергийната диверсификация, но и за друга много важна част - върховенството на закона, надпартийност на съдебната система."

Според Поптодорова в позицията не се казва нищо ново, но ние, в България, малко сме забравили за поетите ангажименти: "Ние не си ценим и помним ангажиментите, не ценим подписите си."

Поптодорова не смята, че вниманието на международните ни партньори е отслабено, въпреки че има пауза след обявяването на забраната на влиза в САЩ за съдия Андон Миталов и семейството му. "Това не е самоцелен процес, а става дума за сигурност - гражданска и военна сигурност", посочи дипломатът и обясни, че корупцията у нас се счита и разглежда като ендемичен проблем.

Радев: Натрупаните обществени проблеми изискват нов модел на управление

Радев: Натрупаните обществени проблеми изискват нов модел на управление

Това заяви държавният глава пред посланици от ЕС

Елена Поптодорова бе категорична, че не само американците, но и европейски посланици у нас смятат, че имаме голям проблем с корупцията и възприемат с подозрение и дори насмешка тезата, че само един човек е единственият проблем. Поптодорова визира прехвърлянето на вината и демонизирането на фигурата на Васил Божков. "Не знам кой човек със здрав разум би приел тази теза", коментира Поптодорова.

Също с подозрение и неверие се възприема у международните ни партньори изявленията за реформа на съдебната ни система. Да се прави реформа в съдебната система от вътре, е равносилно на това да местиш гробище с подкрепа от вътре, обясни Поптодорова.

Въпреки това тя призова да се погледне кой е реалният външен фактор у нас - къде е в момента премиерът Борисов, какво прави за договарянето на финансовата помощ от 13 млрд. евро, къде са били вчера президентът и военният министър - на учение на НАТО у нас. Това е външният фактор, там където нашите деца избират да живеят, заключи Елена Поптодорова.

Николай Ненчев още се чуди кой стои зад протестите

Николай Ненчев още се чуди кой стои зад протестите

Изправени сме пред много тежка криза, предупреди той