"Направихме оферта, която да осигури всички поискани елементи от страна на България и те могат да бъдат доставени навреме и да се вместят в бюджета". Това заяви пред Нова телевизия посланикът на Швеция в България Луиз Бергхолм.

По думите й сътрудничеството в бойната авиация ще донесе ползи за икономиката на България, каза Луиз Бергхолм.

Припомняме, от Министерство на отбраната съобщиха, че три държави са отговорили на искането за оферта до изтичането на крайния срок за това - днес, 1 октомври.

Oĸoлo 1.8 млpд. лeвa щe бъдaт oтдeлeни зa пъpвитe 8 изтpeбитeля, ĸaĸтo и зa нaзeмнo oбcлyжвaнe, oбyчeниe нa eĸипи и 3-гoдишнa пъpвoнaчaлнa интeгpиpaнa лoгиcтичнa пoдĸpeпa. Cпopeд пpoeĸтa caмoлeтитe тpябвa дa бъдaт пoлyчeни в paмĸитe нa 3 гoдини oт пoдпиcвaнeтo нa дoгoвopa. Te щe бъдaт изплaщaни нa внocĸи oт 100 дo 300 млн. лeвa в пpoдължeниe нa 10 гoдини.

Поланикът на Швеция не смята, че сделката за изтребителите би могла да се превърне в "ябълката на раздора" между двете страни. Подобни теми трябва по-скоро да сближават държавите, смята тя.

Радев призова за радиомълчание до избора на нов изтребител

Радев призова за радиомълчание до избора на нов изтребител

Държавният глава участва в церемонията за Празника на авиацията и ВВС

Според Луиз Бергхолм сътрудничеството с държави като Унгария и Чехия показва, че има повишаване на икономическия обмен. Шведските компании днес наемат близо 9000 български кадри и съм убедена, че сътрудничеството в областта на бойната авиация ще увеличи чувствително тези числа, смята дипломатът.

Около 40 са шведските компании в България. Те работят в инженерния сектор, IT сектора, в търговията на дребно.

Не е ясно дали сме се отказали от пакта за мигрантите
Обновена

Не е ясно дали сме се отказали от пакта за мигрантите

Според вътрешния министър пактът на ООН давал допълнителни възможности за реакция

Относно Глобалния пакт за миграцията на ООН посланикът на Швеция заяви, че миграцията е само един аспект от глобализацията и е нещо, с което ще трябва да се справим и да живеем. Когато успеем да включим тези хора в пазара на труда, те са полезни за икономиката, защото всички имаме нужда от трудова миграция, допълни Луиз Бергхолм.

Начинът за справяне на Швеция с огромния поток от мигранти, дошли за много кратък период от време е въвеждане на временен контрол на границата. Въведена е и индивидуална проверка на самоличността на всеки човек.

Пактът за мигрантите ще ни наводни с бежанци, категорични ВМРО

Пактът за мигрантите ще ни наводни с бежанци, категорични ВМРО

Те няма да се присъединят към пакта

Швеция уеднаквява изискванията за получаване на разрешение за пребиваване с тези в ЕС. "Работим и с тези, които не са получили разрешение за пребиваване в Швеция, за да могат те да се върнат възможно най-бързо в тяхната страна на произход", каза Бергхолм.

За всеки емигрант, идващ в Швеция целта е да се осигури образование за децата и възрастните да започнат работа.

"Всеки в Швеция има права и трябва да има равни възможности, но също така всеки трябва да плаща данъци. Осигуряват се уроци по шведски език и се очаква всеки да се възползва от тях, има и обучения за традициите, християнството и взаимоотношенията в нашата страна. Тогава хората успяват да се приспособят към пазара на труда и сега виждаме, че времето, което е необходимо за някой, който тъкмо е дошъл в Швеция, да започне платена работа, намалява, заяви посланикът на Швеция.

Тя уточни, че някои може да имат нужда от допълнително образование, въпреки че са възрастни.