"Добре дошли на родна земя. Изключително съм щастлив да ви посрещна в пълен състав." Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който посрещна военнослужещите от 41-ия контингент на родна земя. Контингентът се завърна от участие в мисията на НАТО в Афганистан на 4 април късно вечерта на летище "София".

По думите му 41-ият контингент изпълни една от най-предизвикателните мисии в Афганистан. "Вие показахте, че можете да бъдете гъвкави, адаптивни, че на терен можете да препланирате мисията, да се предислоцирате не един, а два пъти, да поемате различни задачи, да проявите отговорност и дисциплина, да покажете на коалиционните ни партньори колко отговорен и стойностен е българският войник", каза адмирал Ефтимов.

САЩ все още мислят върху изтеглянето от Афганистан до 1 май

САЩ все още мислят върху изтеглянето от Афганистан до 1 май

Вероятно планът ще претърпи промени

Командирът на контингента полковник Тодор Тодоров обясни, че най-трудното по време на мисията беше, че нямаше традиционното приемане на отговорностите между контингентите. "Два пъти се наложи да започнем от нула изпълнението на задачите, да създаваме съответната организация, да разработваме инструкции и задължения. Но основното чувство в момента е на удовлетворение, че успешно завършихме мисията и се прибрахме всички в Родината", каза полк. Тодоров.

С думите "Голямо воинско "благодаря" за това, което направихте" началникът на отбраната поздрави военнослужещите от името на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната.

Той очаква, че натрупаният опит ще помогне на бойците ни да изпълняват още по-добре задълженията си. "Чакат ви нови предизвикателства, както в мисии и операции зад граница, така и в развитието на способности на Българската армия на родна земя", допълни адмирал Ефтимов.

На посрещането присъства и командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

Четиридесет и първият военен контингент изпълнява задачи в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане "Решителна подкрепа" в Афганистан от октомври 2020 до април 2021 г. Контингентът е в състав до 120 военнослужещи, със структура: национален елемент, рота за охрана и щабни офицери в щаба на мисията в Кабул. По време на мисията българските военнослужещи изпълняваха задачи по охрана на вътрешния периметър на 3 бази на територията на Афганистан - летище "Кандахар", база "Далке" и летище "Баграм". Те изпълняваха и щабни задачи в щаба на мисията и носеха дежурства в командния и в базовия оперативен център.

Национален командир на контингента е полковник Тодор Тодоров, старши национален представител на формированията за Кабул - подполковник Момчил Александров, помощник-национален командир на контингента е капитан III ранг Живко Йорданов и командир на ротата за охрана - майор Иван Иванов - военно формирование 52590 - гр. Ямбол.

Преди да се завърнат в домовете си военнослужещите от контингента ще преминат медицински прегледи във Военномедицинската академия в София.