България осъдена по операция "Медузи" на Цветан Цвтеанов. Трябва да платим 40 000 евро на Борислав Гуцанов.

Това стана ясно на редовната пресконференция на БСП в централата на партията.

„Беззаконията и безобразията на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов и Цветан Цветанов" станаха повод за днешната пресконференция на столетницата.

Съдът в Страсбург днес се произнесе по казуса „Гуцанов". Качулки нахлуха в дома на г-н Гуцанов, малки деца бяха заплашвани, бяха в тежък стрес от тази показна акция, припомни Сергей Станишев.
Според съда в Страсбург са нарушени редица членове за защита правата на човека.

Днес българската държава, българските данъкоплатци, всички ние имаме дял в тези 40 000 евро, които българската държава трябва да плати на семейството на г-н Гуцанов, коментира лидерът на БСП и предложи Цветан Цветанов да плати обезщетението на Гуцанов.

ГЕРБ били добри сапьори и не се страхували от мините на БСП
Още...

Соцлидерът припомни, че страната ни е осъдена и за делото „Чакъра", за което 50 000 евро е обезщетението, присъдено от съда в Страсбург. Акцията тогава е ръководена от Бойко Борисов като главен секретар на МВР.

Стана ясно още, че Сергей Станишев не е запознат с внесения от Делян Пеевски закон за медиите. Това, което чел в медиите по законопроекта на Пеевски било добро.
Очевидно е според него, че България се нуждае от законова уредба, която да преподреди медийната сфера и да гарантира прозрачни медии и безпристрастно отразяване.

Медийният закон, по думите на Станишев, трябва да се обсъди с неправителствени среди, с обществеността и самите медии. Трябва да има прозрачност в собствеността на медиите, категоричен е лидерът на социалистите. Прозрачността трябва да бъде гарантирана със закона, допълни Сергей Станишев.

По повод утрешните дебати по вота на недоверие той обясни, че БСП ще направи всичко възможно нейните депутати да са в зала. Той не пожела да коментира това, че част от атакистите сега са във Виена. ГЕРБ, по думите му, не могат да спечелят дебата на полето на дискусиите и затова прибягват до трикове като провал на кворума при първия вот.

По повод предстоящата административна реформа, той очаква разчетите на кабинета. Твърде голям дял отива за текуща издръжка, а не за политика, смята Сергей Станишев. Затова според него трябва да се оптимизират текущите разходи на ведомствата.

Румен Гечев, депутат от БСП, заяви от своя страна, че през лятото на 2012 година МС сключва договор за консултантски услуги със Световната банка. Оказва се, че изпълнението на договора започва преди неговата ратификация, което е нарушение на Конституцията.
Освен това, според Гечев, в този договор не са защитени изцяло интересите на страната.

Със съболезнования за кончината на Николай Петев започна пресконференцията на левицата. Поклон пред паметта му, заяви Сергей Станишев.
Червеният лидер честитил и рождения ден на патриарха, както и поздравил мюсюлманите с Курбан Байрам.

Припомняме, операцията, ръководена във Варна, от бившия вътрешен министър, се проведе през март 2010 година. В рамките на нея бяха арестувани председателят на общинския съвет Борислав Гуцанов, Пенчо Пенчев - началник на фирмата "Градски Транспорт" АД, бизнесменът Даниел Славов - Дънката и главната счетоводителка на "Градски Транспорт" АД Яна Кръстева. Обявен за издирване бе и един холандец.

Задържаните бяха уличени в злоупотреба със служебно положение за закупуването на автобуси - нови и втора употреба в общината, като голяма част от средствата са отклонени към определени лицa.

Групата по задържането в състав Областната дирекция на МВР във Варна и група от "Борба с организираната престъпност" нахлуват в дома на Гуцанови около 06:30 сутринта на 31 март 2010 г. всички са въоръжени с късо и автоматично оръжие и маскирани с качулки. Те атакуват къщата на Гуцанови със силни крясъци.

Дежурният частен охранител отключва портата на имота, но служителите на МВР разбиват масивната дървена врата на къщата и нахлуват в помещенията, където спят Борислав и Моника Гуцанови, както и дъщерите им - 5-годишната Сирма и 7-годишната Бояна.

Майката извиква маскираните с автоматите да излязат от стаята, за да не плашат децата, но получава отговор: "Завийте ги презглава!" Към 6.45 ч. маскираните си отиват и идват униформени и цивилни.

След успешното "неутрализиране" на семейството, полицаите започват претърсване на къщата, без да обяснят на Гуцанови какво търсят и без да покажат дължимото според чл. 161, ал. 2 от НПК съдебно разрешение за претърсването.

Конфискувани са мобилните телефони, лаптопът на Моника Гуцанова, оригиналният нотариален акт на къщата, кредитните карти с пин-кодовете, които притежателите им съобщават сами на служителите на МВР.
По същото време са арестувани още Даниел Славов и Пенчо Пенчев.

Към 22.00 часа в деня на задържането Гуцанов е обвинен за участие в организирана престъпна група, сключване на неизгодни сделки, както и за престъпление по служба и склоняване към лъжесвидетелстване. По искане на прокуратурата съдът налага постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на тримата мъже.

На 25 юни 2010 г. Варненският апелативен съд го пуска под "домашен арест". А месец по-късно Варненският окръжен съд изменя мярката му за неотклонение в "парична гаранция" в размер на 10 000 лева.

На 10 март 2011 г. окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров заявява, че разследването по операция "Медузите" ще приключи до месец-два. Получени са резултатите от шест съдебни поръчки от четири европейски държави, които трябва да помогнат на разследващите, допълва Чавдаров.

През май 2010 г. семейство Гуцанова депозира жалба в Съда в Страсбург срещу бруталния арест. Техният адвокат Михаил Екимджиев казва тогава, че жалбата е от двамата съпрузи в качеството им на законни представители на малолетните им дъщери.

Основната теза в жалбата е, че бруталните полицейски действия при ареста на Борислав Гуцанов са допустими в крайни случаи, но са се разиграли без никаква причина и без разумно основание. Това, по думите на Екимджиев, е целяло пропаганда и злепоставяне на експредседателя на общинския съвет във Варна.