Мигрантите могат да се насочат към България, след като повечето балкански страни въведоха ограничения за тяхното придвижване. Това предупреждава говорителят на Международната организация за миграция (МОМ) Жоел Милман, цитиран от "Франс прес".

Заради все по-големия брой на мигранти няколко балкански държави обявиха, че въвеждат контрол по своите граници, чиято цел е да филтрира и намали потока от хора, минаващи през тяхна територия.

През последните месеци Европейският съюз се сблъска с невиждана от Втората световна война миграционна вълна, която някои експерти сравняват с Великото преселение на народите. От началото на годината през Средиземно море в ЕС са влезли 840 000 мигранти.

Унгария бе първата държава, която взе мерки, за да защити европейците от мигрантската вълна, издигайки ограда по своите граници. Нейният пример бе последван и от други държави.

Румъния въведе 100% контрол по границите си. От вчера Македония и Сърбия спряха да пускат мигранти, с изключение на идващите от Сирия, Афганистан и Ирак, т. е. страните, където се водят кръвопролитни войни.

Днес на основния граничен пункт между Македония и Гърция край град Гевгелия се е стигнало до известно напрежение, след като македонските гранични власти са започнали да връщат всички мигранти, които идват извън страните с военни действия. Така на гръцка земя са останали няколко хиляди души да чакат, за да преминат границата, уточнява репортерът на БГНЕС. Гръцките власти твърдят, че от тяхна страна има поне 3000 души, които искат да преминат в Македония. Сред тях има граждани от Мароко, Бангладеш и Конго.