През 2007 г. сигналите и жалбите за нарушени човешки права у нас са се увеличили със сто процента в сравнение с миналата година.

Това обяви председателят на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп при закриването на Европейската година на равните възможности у нас.

Кемал Еюп посочи, че две трети от българските граждани се чувстват дискриминирани, защото много често това чувство е в резултат на натрупани предразсъдъци.

"В около 50%" от постъпилите сигнали и жалби при нас не се доказва, че има дискриминация, а при нас обективно се проучва, изследва се всеки конкретен случай, но явно това чувство преобладава. Основните предпоставки за дискриминация това са предразсъдъците срещу различни по сексуална ориентация, включително за съжаление и към хората с увреждания", каза Еюп.

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова заяви от своя страна, че по-справедливото законодателство не означава по-справедливо общество, а по-задълбочена работа с хората. Това ще стане с положителния опит от информационната програма "От антидискриминация към равни възможности".