Депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов препотвърди позицията след вчерашния национален съвет на Да, България - формацията ще се яви в коалицията с ПП-ДБ за предстоящите предсрочни парламентарни избори, които ще се проведат на 27 октомври. Пред журналисти в Партийния дом Божанов обясни, че основната цел на политическите сили в коалицията е да спрат политическата криза. Другата цел е връщане на доверието на избирателите.

Принципите за подреждането на листите на коалицията ще е как да се привлекат максимално повече избирателни гласове, уточни Божанов, но не влезе в конкретика точно как и по какъв начин ще бъдат подредени листите на коалицията въпреки многократно зададените въпроси от страна на журналистите. "Няма да хвърляме чоп за листите", пошегува се той. Божанов смята, че ПП-ДБ ще имат по-добър резултат от предсрочните парламентарни избори за разлика от предишните.

Съпредседателят на ПП-ДБ и бивш премиер Кирил Петков заяви, че ПП-ДБ се явяват заедно, защото са по-силни и цялото общество очаква силна коалиция. Имаме план как да излезем от политическата криза - с надпартиен, равноотдалечен общественик, икономист или юрист, който да даде ново начало на парламента, очерта Петков фигурата на един бъдещ кандидат за министър-председател. Ще се върнем заедно към основните проблеми на хората, обеща Кирил Петков.

Другият съпредседател на ПП-ДБ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов заяви, че е важно за избирателите на ПП-ДБ и обществото как ще изглежда политическия пейзаж. Коалицията ПП-ДБ е монолитна и многообразна - някои по-шумни, други по-тихи, но ще застанем пред българските избиратели за мандат за създаване на редовна власт, за да се пресече политическата криза, подчерта Атанасов.

Той уточни, че ПП-ДБ са в процес на актуализиране на тяхната програма в два аспекта - външнополитически и вътрешнополитически. "Искаме да създадем антикорупционно и евроатлантическо мнозинство. Ако нямаме достатъчно народни представители, ще се обърнем към всички тези партии, които са готови да подкрепят нашия план. Нека хората да гласуват за приоритети, а не да се правят пазарлъци", призова Атанасов. Той отново се обяви за реформи в службите.

Последната сесия на парламента - от кой "опарапети" третия мандат до край на сглобките

Последната сесия на парламента - от кой "опарапети" третия мандат до край на сглобките

За ГЕРБ сега приоритет е намаляване на политическото напрежение