Целта на ПП-ДБ е да спре Пеевски да презареди своето влияние в прокуратурата, службите, съдебната власт и регулаторите. Това заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов пред БНР.

По негови думи това е фундаменталният въпрос за функционирането на републиката. "Това е връщане на империята на страха. Следващото издание на тази система ще бъде много по-брутално от 2017 г. ", предупреди той.

ГЕРБ трябвало да изберат къде ще са.

"ГЕРБ трябва да решат дали ще са с Пеевски, който им провежда оперативки, присъства на събрания на Изпълнителната им комисия, привиква ги. Ние с проекта за споразумение сме дефинирали с каква цел бихме подкрепили правителство. ГЕРБ и всички политически сили да изберат дали ще бъдат инструменти на Пеевски да си укрепи държавата, или ще продължим усилията да изкопчим държавата", подчерта Иванов.

ПП-ДБ: Причината за новите избори е Делян Пеевски

ПП-ДБ: Причината за новите избори е Делян Пеевски

Определени кръгове около Пеевски не искали да продължат реформите във ВСС и Антикорупционната комисия

Той увери, че в коалицията са единни във всяко едно отношение по проблема и в необходимостта да се приложи следващият пакет реформи и кадрови промени в споразумението.

Иванов посочи, че в името на "изкопчване на държавата" ще разговарят с всички политически сили и "открехна вратата" към БСП и ИТН.

Относно конституционните промени той заяви, че ПП-ДБ са предлагали по-прост вариант - служебното правителство да бъде в състав на редовното към момента и преназначавано с указ на президента.

Според него не било уместно да се поставя въпросът, че има някаква грешка и някой да си признае.

Иванов обясни, че в промените се залага на търсене на баланс в триъгълника - парламент, кандидат премиер и президент.

По негови думи е необходим баланс в ситуация на криза, за да се проведат честни и по неутрален начин избори. Нито Радев, нито Главчев, нито голяма част от политическите сили обаче не разбирали, че трябва да се търси този баланс.

Иванов заяви, че президентът е провел формално консултациите за съставяне на служебен кабинет, поради което ПП-ДБ са напуснали.

"Президентът казва, че прави консултации, но "нямам правомощия да коментирам министрите". И допуска в състава на този служебен кабинет представител на прокуратурата, при положение че това е органът, който се опитва активно да води кампания срещу проекта на Закона за съдебната власт. Защо за външния може, а за вътрешния не може - защото от вътрешния зависи провеждането на избори", коментира съпредседателят на ДБ.

Михаил Константинов вижда нова коалиция след изборите

Михаил Константинов вижда нова коалиция след изборите

ПП-ДБ сами се изтикали от една възможна власт

Иванов подчерта, че не той е направил правилата за конституционните промени.

"Ние предложихме друг модел и беше отхвърлен от ГЕРБ и ДПС. Този модел има позитиви, проблемът е, че в ситуацията има норма на безотговорно поведение, вместо да прилагат инструментариума на търсене на баланс. Смятат, че трябва да упражнят властта лично, това виждаме в момента. Този модел, ако бъде прилаган добросъвестно, ще ни е полезен на нас като граждани, защото не трябва да има центрове, които концентрират власт, защото президентът преди концентрираше власт. И Пеевски се опитва да си запази влиянието. Ние като общество трябва да бягаме от модели, които концентрират власт, а такива които споделят власт между политическите сили в НС и никой не трябва еднолично да взима власт. Става дума за цялостна философия. Критикуваме президента, защото трябваше да влезе в ролята на посредник", поясни той.

Иванов отбеляза, че ако главният секретар на МВР Живко Коцев е допуснал нещо, от това, което му се вменява - неподходящи връзки и начин на живот, подаръци или връзки с някакви хора от контрабандни канали, той ще отговаря пред съда.

Галъп: ГЕРБ-СДС изпреварва ПП-ДБ с 10% при избори днес

Галъп: ГЕРБ-СДС изпреварва ПП-ДБ с 10% при избори днес

Подредбата в Народното събрание остава същата