ПП-ДБ са загубили между 40-50% от избирателите си и оставките са естествени. Това каза пред БНТ политическият коментатор доц. Петър Чолаков. Според него трябват още оставки.

Коалицията ПП-ДБ трябва да остане заедно, по мнението му. Според него ПП-ДБ не са си направили изводите. Трагедията в БСП не е голяма, най-голямата загуба е при ПП-ДБ, каза Чолаков. Ако ИТН влязат в управление с ГЕРБ и ДПС ще последват съдбата на ПП-ДБ, прогнозира той. Едва ли ИТН ще влязат в този вариант, според него.

Чолаков още посочи, че е нормално е "Величие" да не влязат в управление с ГЕРБ и ДПС. Трети вариант за кабинет е възкресяване на сглобката, допълни той. ГЕРБ ще се опитат да бъдат максимално конструктивни, прогнозира Чолаков. По-скоро ще се върви към нови предсрочни парламентарни избори, изтъкна той. За него "Величие" са фойерверк.

Политолози очакват ГЕРБ и ДПС да направят кабинет

Политолози очакват ГЕРБ и ДПС да направят кабинет

Това, което се очертава е управление на ГЕРБ, ДПС и ИТН

Юрий Асланов смята, че ако първият проучвателен мандат се провали, вторият и третият са обречени. Кабинет може да има само с мандат на ГЕРБ. Не беше логично сглобката да се счупи, според Асланов. Вотът в неделя е бил срещу олигархичния модел на управление. Обществото е заплашено от тенденция към авторитарна власт, изтъкна той. Политиците трябва да се споразумеят за нещо поне временно, за изход от кризата, по думите му.

Нидал Алгафари смята, че е изненада, че ПП-ДБ са трети. Според мен трябваше да са пети, подчерта той. Лоша изненада е положението на БСП, изтъкна Алгафари. Другата изненада е "Величие". Тези, които не излизат да гласуват са доволни от живота си, по мнението му.

Трябва да има много голяма и мощна оставка в БСП, съветва Алгафари. Ако левицата продължава така, на следващ вот ще се бори да прекрачи 4% бариера. Идеалният вариант е правителство на малцинството, по думите му. ГЕРБ трябва да излязат с концепция, настоява Алгафари.

Всички партии са губещи на тези избори, дори и победителят

Всички партии са губещи на тези избори, дори и победителят

Наблюдаваме криза на представителността, партиите са компрометирани