Подготвен от ПП-ДБ проект за промени в Закона за електронните съобщения предвижда мерки за ограничаване на рисковете от дезинформационни кампании, съобщиха от пресцентъра на "Демократична България".

Законопроектът включва въвеждане на изрични правомощия на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и на министъра на електронното управление за определяне и привеждане в действие на политиката за ограничаване на системните рискове във връзка с незаконното съдържание и онлайн дезинформацията.

В допълнение към общите правомощия се предлагат решения на няколко групи проблеми. Сред тях е координираното неавтентично поведение в социалните мрежи чрез групи от неавтентични потребителски профили - т. нар. "тролски ферми". Предвиждат се и мерки срещу монетизиране на фалшиви новини от анонимни сайтове чрез показване на търговски съобщения (реклами). Включени са и промени срещу разпространението на заблуждаващи реклами на нелекарствени продукти (хранителни добавки) чрез нерегламентирано използване на имената и лицата на известни личности, в т.ч. медицински лица. В законопроекта има и мерки във връзка с някои пропуснати ползи от местните доставчици на медийни услуги поради некоректни практики на глобалните платформи.

"Със законопроекта се предлагат редица решения на натрупвани през последните години проблеми в онлайн пространството, като след внимателно обследване на хармонизираното европейско право, практиките в други държави членки и съдебната практика, предлага уредба, която да има максимална вероятност да бъде устойчива при последваща съдебна практика", обясняват от ДБ.

Проектът за промени в Закона за електронните съобщения е публикуван за предварително обществено обсъждане със заинтересованите страни.

Становища се приемат на служебния имейл адрес на бившия министър на електронното управление и настоящ председател на парламентарната Комисия по електронно управление и информационни технологии Божидар Божанов: bozhidar.bozhanov@parliament.bg.

Денков: Проблемът в България не е свободата на словото, а дезинформацията

Денков: Проблемът в България не е свободата на словото, а дезинформацията

Премиерът Николай Денков се срещна с представители на "Репортери без граници" в Брюксел