ПП-ДБ внасят конституционна жалба заради приетите мерки за финансова стабилност. Това съобщават в своя декларация коалиционните партньори.

Те отбелязват, че през последните седмици ГЕРБ и ДПС, с подкрепата на "Възраждане", непрестанно предлагат нови разходи извън бюджетната рамка, които надхвърлят 4 млрд. лева. Целта им според ПП-ДБ е да взривят бюджета и заложения дефицит. По този начин обаче България нямало да влезе в еврозоната.

Всеки път, когато България се приближи до еврозоната, ГЕРБ и ДПС на думи подкрепят, а на дела саботират приемането ни във валутния съюз, изтъква се в декларацията.

От ПП-ДБ дават за пример решението на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" да се спрат част от разплащанията от министъра на финансите с цел много системи на държавата да спрат да работят поне за седмица.

НС гласува и  проект на решение за гарантиране на финансовата стабилност

НС гласува и проект на решение за гарантиране на финансовата стабилност

Министърът на финансите незабавно да преустанови разходи до служебно правителство

Само един пример за практическия резултат от това решение е, че Министерството на финансите няма да може да финансира болницата за деца с увреждания в Котел, която няма ток и не плаща заплати и ще преустанови дейност, подчертават от парламентарната група на партията.

Те посочват, че решението е прието в нарушение на Правилника на Народното събрание без обосновани мотиви и е противоконституционно и заявяват, че ще сезират Конституционния съд, когато то бъде обнародвано.

От ПП-ДБ отбелязват, че погазването на конституционния ред и правовата държава е последователно поведение на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" през последните дни на този парламент.

Решението спирало изпълнението на държавния бюджет в съществена част, което е задължение на министъра на финансите.

Бюджетът за 2024 г. беше приет от ГЕРБ и ДПС и същите тези народни представители сега забраняват на министъра на финансите да изпълнява заложените от тях бюджетни плащания, изтъкват от ПП-ДБ.

Според тях целта на ГЕРБ е да се саботира влизането на България в Шенген и еврозоната.

Бюджет 2024 не застрашава фискалната стабилност на държавата, уверява Денков

Бюджет 2024 не застрашава фискалната стабилност на държавата, уверява Денков

Бюджет 2024 е бюджет за хората и силна икономика.