Ако г-н Борисов иска да си говорим, винаги може да ми вдигне телефона, а не през медиите. Това заяви пред журналисти в Благоевград съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков във връзка срещу вчерашните упреци на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към управлението и конкретно срещу ПП.

На обвиненията, че "Продължаваме промяната" в момента прави прави поголовни смени и назначава на отговорни постове навсякъде в държавата свои хора той отговори, че ГЕРБ имат над 10 зам.-министри, а всички министри били съгласувани с Мария Габриел и Николай Денков. Ако имало странни назначения в МВР, от ПП не знаели за тях, а ако Борисов имал въпроси, трябвало да ги зададе на коалиционен съвет.

Петков се надява комуникацията да продължи на 1 септември. Обаче го притеснява, че предното редовно правителство паднало главно заради поръчките за оправяне на българските пътища. "Ние искахме да ги пуснем напълно прозрачно, парите да отиват в реално строителство и асфалт, не в чували. А това, което в момента се случва, е - министър Цеков пуска отново поръчките по най-прозрачния начин - с електронно подаване на офертите, на най-ниска цена, където не може да има корупция", заяви той. Според Петков сега въпросът е дали същите икономически интереси, които свалили миналото правителство, ще почнат да клатят и кабинета Денков/Габриел. Той обясни, че става дума за стотици милиони, но и за честното строителство на пътища - без корупция и с високо качество. "Ние няма да отстъпим на тези приоритети и се надявам, че всички, които подкрепят това правителство, ще са стабилни. Защото сме сигурни, че като спрем стотиците милиони корупция в този бранш, ще има атаки", заяви Кирил Петков.

Радев няма да допусне сглобкаджийска епопея на зачеркнатите
Обновена

Радев няма да допусне сглобкаджийска епопея на зачеркнатите

3 март е червената линия на нашето търпение, обяви президентът от Шипка

Той се надява, че в първите дни на септември ще продължи диалогът между подкрепящите кабинета партии. Петков каза още, че трябва да се направят страшно много неща в законодателството през септември и изрази надежда да да бъде изготвена програма, в която те да бъдат разграфени по теми. "Антикорупционният закон - знаете, ЕК много критикува законът, който беше предложен от ГЕРБ. Сега трябва да го поправим заедно и се надявам, че ще имаме един истински закон, който наистина да бори корупцията в България, а не да е просто поредното нещо, което уж бори, а всъщност не бори. Това е голяма задача. Законът срещу пране на пари - това същи трябва да се случи. Законите за Шенген... Така е, ако искаме да се занимаваме с реалните неща за промяната, ние трябва да следим законите, които ни трябват за плана за възстановяване, законите за Шенген и да отстояваме всякакъв натиск от икономическите интереси, които разклащат това правителство", посочи съпредседателят на ПП.

Във връзка с разстрела на Алексей Петров той заяви, че е безумно в 2023 г. да има показни убийства, "хората да бъдат застрелвани в главата по алеите", а службите за сигурност да не са реформирани. "Президентът не поиска смяната на най-висшата длъжност в професионалната част на МВР - това е главният секретар. Сигурен съм, че ще направи същото и за ДАНС. И тук въпросът към ГЕРБ е - защо три месеца още не вкарваме този закон. Ние ще ги вкараме тези закони за реформите в службите и те трябва ясно да се определят - с президента ли са, или са за реформата в службите", подчерта Петков. Той изтъкна, че за да имаме сигурност, трябва службите да бъдат реформирани, и ако държавният глава Румен Радев не разрешава смени в тях, това ще се случи през парламента.

Главсекът: Истината е в позицията на Президентството

Главсекът: Истината е в позицията на Президентството

Така главният секретар на МВР Петър Тодоров коментира искането на правителството той да бъде освободен

Кирил Петков смята още, че работата на изпълняващия длъжността (и.д.) главен прокурор Борислав Сарафов е под всякаква критика. "Това, което видяхме към този момент, е, че той единствено се занимава с някакви такива полу-политически дела. Затваря разследването за кюлчетата и пачките, затваря "Барселонагейт". А не виждаме нищо реално откъм антикорупционни дела, разследвания, където днес гледаме поредното разследване за Турски поток и руската връзка. Чуваме ли нещо за тези дела - не. Така че, нашето доверие към този и.д. главен прокурор наистина е под всякакво ниво", коментира той.

Сарафов иска дисциплинарка за 7 прокурори и следователи по казуса „Осемте джуджета“

Сарафов иска дисциплинарка за 7 прокурори и следователи по казуса „Осемте джуджета“

Открити са множество нарушения