Не са установени данни за престъпление по образувано в Софийска градска прокуратура (СГП) на 29 юли 2020 г. досъдебно производство във връзка с разпространите снимки и видеозапис, за които се твърди, че е заснети в имот, ползван от лидера на ГЕРБ и премиер на страната към въпросния момент - Бойко Борисов.

На 7 януари 2022 г. към производството са присъединени материали по друго досъдебно производство - за публикувани на 9 ноември 2021 г. нови снимки, за които се твърди, че са от жилището на Борисов. На 10 май 2023 г. Софийска градска прокуратура е прекратила наказателното производство на основание на чл.243, ал.1, т.1, вр.чл.24, ал.1, т.1 от НПК (поради липса на доказателства за престъпление - б.р.). На 29 май 2023 г. постановлението за прекратяване на производството е отменено от Апелативната прокуратура в София с указания за извършване на допълнителни действия по разследването. Указанията са изпълнени в цялост и коректно, съобщиха от държавното обвинение.

По досъдебното производство са изготвени седем компютърно-технически експертизи на 17 файла - 16 снимки и един видеозапис. Направена е допълнителна разширена комплексна компютърно-техническа и лицево-идентификационна експертиза.

Според експертизите, след като са изчерпани предвидени в НПК медотоди за доказване на автентичността на снимките и записа, не е възможно да се установи категорично дали те са истински, тъй като файловете не са оригинално записаните, а техническото средство, с което са направени, не е открито. По делото са събрани доказателства, че снимките са фалшифицирани. Експертизите са установили подправяне в метаданните им и са констатирали несъответствия в изображенията, които обосновават предположение за манипулиране и поставят под съмнение автентичността направените копия на снимковия материал. Например файл MG_7777.JPG - съдържа дата на заснемане 25 септември 2017 г., а метаданните са били променени с дата 22 юли 2024 г., която все ще не е била настъпила към момента на публикуването на снимката - 17 юни 2020 г.

Допълнителната разширена комплексна компютърно-техническа и лицево-идентификационна експертиза, назначена след указанието на Апелативната прокуратура, е изследвала и видеофайла. Потвърждават се изводите от предишната експертиза. От файла са премахнати част от характеристиките и лична информация, включително са заличени датата на създаване и модела на използваното устройство. Установява се единствено, че записът е направен с мобилен телефон "Apple". Освен това резолюцията на видеофайла била сред най-ниските възможни, при което не се отразяват частни индивидуални белези на обекти, заснети на средна и далечна дистанция. Ниското качество на изследваните кадри, заснети при лоши светлинни условия, при движение на камерата, с ниска резолюция и приложена компресия, не позволявали идентифициране на заснетото отражение на човека, който прави записа.

Пет Европейски заповеди за разследване (ЕЗР) са били изпратени до Германия, Франция, Австрия, Испания и Белгия във връзка с изследваните снимки и видеото, на които се виждат банкноти евро и жълти предмети, изглеждащи като златни кюлчета. В рамките на разследването са събрани о множество сведения от различни държавни институции - министерства, БНБ и Агенция "Митници". Според Централната банка на Република Франция една от банкнотите (със серия и номер U09014849096) не съществува, което създава допълнителни в достоверността на снимките. Националните банки на Германия и Испания пък не са могли да установят дали посочените на снимките банкноти са в обращение или са изтеглени. За банкнота, която според серийния й номер би трябвало да е пусната в обращение от Централната банка на Република Австрия, прокуратурата във Виена е поискала допълнителна информация. Наблюдаващият прокурор обаче предварително е предоставил на австрийската прокуратура всички данни и факти, въз основа на които е се води разследването. От страна на австрийската прокуратура е изпратен отговор, че Европейската заповед за разследване не може да бъде изпълнена, тъй като деянията, за които у нас се води разследването, в Австрия не съставляват престъпление, нито административно нарушение. От постъпилата в СГП от Белгия информация за кюлчетата пък не било възможно да се проследи и установи по несъмнен начин дали те са били внесени или изнесени през границата на България, нито дали са били предмет на покупко-продажба у нас.

От прокуратурата допълват, че не може да бъде доказано със сигурност, че са се намирали на изобразеното на снимките място показаните на тях предмети - банкноти с номинал 500 евро, златни кюлчета и пистолет. Не можело и да се докаже дали пачките не съдържат и други банкноти освен виждащата се най-отгоре, колко на брой са и каква е общата им стойност.

Според държавното обвинение всичко това води на извода, че е възможно да са били извършени манипулации на направените снимки, включително с добавяне на нови детайли, изменение на съществуващи или изтриване на такива.

При детайлното изследване на изображенията във файловете били установени множество несъответствия: липса на водни знаци на изображения на банкнотите с номинал от 500 евро; несъответствие в цвета на холограмните знаци на изображения на банкноти; разлика в оцветяването на номиналната стойност на изображения на банкнотите при наличното осветление; наличие на размити петна по части от изображенията на банкнотите; физическото разположение на използвания ластик; разлика в структурата на две или повече изображения на банкноти, намиращи се на една снимка (много добра резолюция на банкнота, на която се вижда серийният номер и размазани букви и цифри на банкноти, на които не се виждат серийни номера). На някои снимки пристягащите банкнотите ластиците били в неестествена позиция, а на други снимки - изобщо липсвали.

От прокуратурата отбелязват, че са извършени всички възможни действия по разследването, но въпреки това не може да се докаже със сигурност на коя дата и от кого са били заснети снимките и видеозаписа. Датите, съдържащи се в метаданните на някои от файловете, не можели да се приемат за достоверни, предвид резултатите от експертизите по делото. Затова не се установяват и действителните дати, на които снимките са направени, за да могат да се търсят лицата, които са посещавали имота. Отделно от това липсвала и информация за хората, посещавали имота, защото охраната от НСО не е имала задължение и не е записвала данните на посетителите.

В рамките на досъдебното производство са разпитани служители на Националната служба за охрана, озеленител и отговарящите за хигиенно-битовите нужди на имота на бившия премиер. Разпитани са хора, за които се твърди, че са правили лични подаръци на тогавашния министър-председател. Те обаче са отрекли да са посещавали имота и да са правили подаръци.

В качеството си на свидетел Бойко Борисов посочил, че никога не е държал пари, златни кюлчета и други ценни вещи в нощно шкафче. Заявил също, че не знае кой и кога може да е правил въпросните снимки и видеозаписа, а относно свои изявления пред медиите, че снимките може да са направени от една "прекрасна госпожа", казва, че се пошегувал, провокиран от журналистически публикации, според които снимките са направени от жена.

Според държавното обвинение е невъзможно да се установи кой е изпратил файловете със снимките и видеозаписа до различни медии, тъй като те са пращани от безплатни електронни адреси в "Guerrilla Mail", които съществуват до 60 минути. За изпращането на мейлите била ползвана публична Wi-Fi мрежа в района на НДК, поддържана от Столична община.

"От всичко изложено дотук се налага единственият възможен правен извод, че двете деяния, за които се води досъдебното производство, не съставляват престъпления по чл. 287а, т. 3 от НК и по чл. 339а, ал. 1 от НК, както и че от извършеното разследване не са събрани доказателства за извършено друго престъпление от общ характер", изтъкват от прокуратурата.

В материалите по делото нямало доказателства, нито дори достатъчно данни, за да се разследва престъпление, свързано с естеството на виждащите се на снимките и видеозаписа евробанкноти, златни кюлчета и пистолет, нито за престъпление, свързано с произхода им или с режима на тяхното държане - например вещно укривателство по чл. 215 от НК, изпиране на пари по чл. 253 от НК, присвояване, подкуп или друго корупционно престъпление, държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешително по чл.339 от НК, или друго престъпление, свързано с дейности с огнестрелни оръжия.

Тъй като разследваните деяния не представлявали престъпление, прокурор от Софийска градска прокуратура е изготвил ново постановление за прекратяване на досъдебното производство. То подлежи на проверка от страна на по-горна инстанция.

Припомняме, че през юли 2020 г. в медиите бяха публикувани снимки и видеозапис от спалнята на Борисов, тълкувани като доказателство за корупция, но 5 месеца по-късно технически експертизи показаха, че те са манипулирани.

Гешев разказва в ЕП за разследването по Барселонагейт и чекмеджето на Борисов

Гешев разказва в ЕП за разследването по Барселонагейт и чекмеджето на Борисов

Главният прокурор ще бъде на работно посещение в Страсбург на 13 и 14 юни