Прокуратурата на Република България прекрати досъдебното производство за снимките с евровите пачки и златните кюлчета в чекмеджето на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Това съобщи "Биволъ", позовавайки се на постановление на прокуратурата.

Новината бе потвърдена и от главния прокурор Иван Гешев пред БНТ.

С постановление от 10 май 2023 г. на прокурор на Софийска градска прокуратура (СГП) е прекратено досъдебно производство по преписка 10019/2020 г. по описа на СГП. Разследването на "Биволъ" запазва името на наблюдаващия прокурор в тайна от съображение за сигурност.

"Биволъ" посочва, че произнасянето е станало под личния надзор на изпълняващия длъжността "главен прокурор на Република България" Борислав Сарафов, докато неговият началник Иван Гешев е бил в САЩ.

Мотивите за прекратяването на досъдебното производство за момента остават неясни. Това се е случило със светкавична бързина, в момент когато и.д. главен прокурор е директорът на Национална следствена служба (НСлС) - Борислав Сарафов.

Сарафов е считан за особено близък до експремиера. Заради изявленията му около опита за атентат срещу Иван Гешев, преди няколко седмици оставката му беше официално поискана от Демократична България.

Според "Биволъ" разследвано е формално, защото така и не стана ясно коя е мистичната "Мата Хари". Самият Борисов публично заяви, че знае прекрасно коя е персоната, която тайно е правила снимки в спалнята му. Въпреки номерата на банкнотите и реквизитите на самите кюлчета, по които може да се валидира и техния произход, разследващите не са си направили труда да се задълбочат в тези "подробности".

Впоследствие самият Сарафов коментира лаконично пред БНТ прекратеното досъдебно производство с думите: "Нямам какво да кажа".

От партия ГЕРБ пък заявиха, че Бойко Борисов не е уведомяван нито официално, нито чрез адвоката му за хода на въпросното досъдебно производство.

На разходка из резиденция "Бояна" - шкаф с лекарства или шкаф с пачки евро
Обновена

На разходка из резиденция "Бояна" - шкаф с лекарства или шкаф с пачки евро

Видеото потвърждава снимките, пуснати преди месец