Изготвените технически експертизи на публикувани в медиите снимки и видеозапис от спалнята на Борисов показват, че те са манипулирани.

Това съобщават от Софийска градска прокуратура по образуваното в края на юли месец досъдебно производство по чл. 339а, ал. 1 от НК - използване без надлежно разрешение по закон на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация. Припомняме, че само преди четири дни от прокуратурата излязоха със заключения и за единия аудиозапис на разговор на Борисов, разпространен в медии през лятото на тази година.

НСО уверяват, че сигурността на премиера не е била компроментирана

НСО уверяват, че сигурността на премиера не е била компроментирана

Вече е в ход служебна проверка по случая

Предоставените за изследване файлове са с лесно забележими допълнителни промени във времевите характеристики и имената им. Част от тях са с променени дати на заснемане - 2013 година, 2021 година, 2024 година. Датите, извлечени чрез експертизата са 25 септември 2017 година, 4 януари 2019 година, 6 февруари 2019 година. Една от снимките е с намалени размери.

Експертите отбелязват, че предметите, които се намират на нощното шкафче, са подредени по изключително сходен начин, въпреки че самите снимки са били заснети в изключително дълъг промеждутък от време - близо година и половина.

За отражението на снимащия експертите заявяват, че не може да се определи самоличността, както и да се извлекат повече детайли, заради лошото качество. От 21-вата до 22-рата секунда във видеото за кратко се вижда отражение на жена в черна рокля, без ръкави, с гривна на ръката, с тъмна коса. До момента лицето не е установено.

Анализираните файлове не са оригиналните, поради което е невъзможно само въз основа на данните от тях да бъдат направени категорични изводи какво и кога е било заснето.

Радев иска първо да излезе истината за шкафчета, записи и схеми
Обновена

Радев иска първо да излезе истината за шкафчета, записи и схеми

Думите му са в отговор на предложението на Каракачанов за оттегляне

Въпреки проведеното обективно, всестранно и пълно разследване, не може да се установи на кои дати са направени снимките, дали виждащите се в отворено чекмедже банкноти са истински, какво е тяхното количество и общата им номинална стойност, както и дали правоъгълните жълти на цвят предмети в чекмеджето са златни, нито чия собственост са те, посочват от прокуратурата.

Въз основа на тези обстоятелства наблюдаващите прокурори не намират, че по делото са налице доказателства за престъпление, свързано с естеството на вещите от снимките и видеозаписа, произхода на тези вещи или режима на тяхното държане, което да налага отделяне на материали по реда на НПК.

От СГП обясняват и че "независимо за какво престъпление по НК се извършва разследване, основният въпрос, на който следва да се отговори, е - отразяват ли веществените доказателства по делото обективната действителност." Категорични доказателства в тази насока не са събрани.

СГП обръща внимание на една от възможните хипотези по делото - предположението, изложено от свидетели по делото, че видеозаписът и снимките отразяват "специално аранжиран интериор с вещи, с цел представяне на определен негативен образ на министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Тази хипотеза е в унисон с други, установени в хода на разследването доказателства."

Със снимките от спалнята на Борисов олигархията го атакувала с методи на КГБ

Със снимките от спалнята на Борисов олигархията го атакувала с методи на КГБ

Това твърди той пред авторитетен германски вестник

Изводът, който се прави, че видеозаписът и заснемането са извършени от лица извън служителите на НСО.

Разследващите смятат, че в тази връзка следва да се изясни има ли пропуски и нарушения при изпълнение на служебните задължения на съответните служители на НСО, свързани с ефективното осигуряване на личната охрана на министър-председателя на Република България и външната охрана на жилището, което обитава.

Съответните материали, отделени от разследването, са изпратени по компетентност на Военноокръжна прокуратура.

Борисов: Видяха, че с избори не могат да ме бият, и започнаха компромати по учебника на КГБ

Борисов: Видяха, че с избори не могат да ме бият, и започнаха компромати по учебника на КГБ

Борисов вече ще спи с пистолет: Целта е да ме смачкат психически, а след това ще ни посегнат и физически

След извършване на всички възможни действия по разследването, екипът от прокурори счита, че са налице основания за спиране на наказателното производство поради неразкриване на извършителя на престъплението.