Депутатите продължиха с дебатите по законопроекта за удължаване на Закона за държавния бюджет. От "Възраждане" декларираха, че няма да подкрепят удължаването на бюджета на НЗОК, като дадоха за пример, че докато се води този дебат за пореден път стартира кампанията "Българската Коледа", която събира средства от дарения, за да се лекуват децата на България.

В същото време целогодишно има и кампании за лечение на деца в чужбина. Когато се отпускат стотици милиони на НЗОК и дали да има пари за лечение на българските деца в чужбина, кампаниите за събиране на смс-и и "Българската Коледа" продължават, подчерта Ганев. Петър Петров добави, че все още се събират капачки за кувьози. Държавата продължава да не дава пари, а сега ние се налага да събираме капачки за кувьози. Не може да разберете какво значи парите за лечение да се харчат както трябва. От 2 месеца стачкуват сестрите от болницата в Добрич, даде пример депутатът от "Възраждане".

Не е ясно как се харчат средствата на Здравната каса, посочи и депутатът от ПП Васил Пандов. Той добави, че бюджетът на Касата всяка година се харчил по един и същи начин.

БСП и ПП атакуват кабинета, Гълъб Донев не може да си позволи лукса да слуша критики

БСП и ПП атакуват кабинета, Гълъб Донев не може да си позволи лукса да слуша критики

Служебният кабинет е отказал да изпълни задълженията си според Венко Сабрутев от ПП

Депутатът от ПП Венеция Ангова установи обаче, че ГЕРБ насъскват "Възраждане" да скачат срещу ПП за бюджета през настоящата година. ПП няма да подкрепи удължаването на бюджета за догодина като принципно действие. Ангова иска да види как ГЕРБ и останалите партии ще подкрепят удължаването на бюджета за догодина, при положение, че не са направили същото миналата година.

Георги Гьоков от БСП настоя служебното правителство да се извини за забавянето на социалните плащания. Хората очакват подкрепа от държавата, но няма да я получат. Страната ще остане финансово стабилна, но сметката ще се плати от уязвимите групи, хората с увреждания, възрастните хора и майките, посочи Гьоков. От БСП ще направят предложения между първо и второ гласуване на удължаване на бюджета за догодина, като няма да бъдат популистки и да нарушат финансовата стабилност на държавата.

Той настоя депутатите да се обединят около мерки, които да бъдат приемливи за всички. Гьоков представи предложенията на левицата като червените се надяват на подкрепа.

Асен Василев и Корнелия Нинова с общо искане за внасяне на нов бюджет

Асен Василев и Корнелия Нинова с общо искане за внасяне на нов бюджет

Колективният разум наду разходите и приходите

От ГЕРБ също взеха думата и настояха да има нов бюджет за 2023 г., който трябва да бъде внесен от нов кабинет. Делян Добрев заяви, че вече няма евтини пари и от догодина ни очакват много по-високи лихви.

Мартин Димитров от "Демократична България" настоя да се направи всичко възможно през бюджетната процедура да продължи удължаване на растежа. Реформи са необходими, ако искаме растеж за догодина - повече конкуренция, по-ниски цени на горивата и повече растеж на икономиката, изтъкна Димитров.

"Не искаме развитие напред, а мислим как да се върнем назад", подчерта Димитров, като даде пример, че вместо депутатите да мислят за Шенген и Еврозоната, се водят дебати за връщането на хартиената бюлетина. Ако наистина искаме по-висок растеж на икономиката, да се фокусираме върху реформите, независимо от проблемите за създаване на правителство, настоя Димитров.

Гълъб Донев дойде в НС за гледането на бюджета

Гълъб Донев дойде в НС за гледането на бюджета

С повече от половин час закъснение депутатите започнаха разглеждане на законите