Изказването на заместник-министъра на правосъдието Евгени Стоянов показва липсата на компетентност на политическото ръководство на Министерство на правосъдието по въпросите на правосъдието за деца и нежеланието им да гарантират правата на децата. Това заявиха от Националната мрежа за децата в отворено писмо.

Тази сутрин пред бТВ Стоянов изрази мнение, че ако едно дете е задържано, това не е дете, което е послушно и добро. Думите му бяха по повод промените в Наказателния кодекс, които позволяват отлагането до 24 часа на уведомяването на родителите на непълнолетно лице при задържането му под стража. Зам.-министърът изрази безпокойството си от ветото на президента на предложените промени.

Думите му обаче породиха възмущението на организацията, според която подобно изказване е "изключително непрофесионално" и "достойно за оставка".

Парламентът позволи арест до 48 часа без уведомление

Парламентът позволи арест до 48 часа без уведомление

Решението ще е на прокурора на досъдебното производство

От Националната мрежа за децата напомнят, че те вече са изразили позицията си, че промяната в Наказателния кодекс, позволяваща родителите на дете, задържано под стража, да не бъдат уведомявани за задържането му в продължение на 24 часа, е в разрез с разбирането за правата на детето. От организацията приветстват решението на президента да наложи вето на гласуваните промени и апелират управляващите да преосмислят позицията си по въпроса.

Те подчертават, че правото на дете, задържано под стража, да бъде уведомен законният му представител за неговото задържане е основно процесуално право, което цели да намали риска от изтезание или насилие над задържаните деца.

Освен това то позволява на задържаното дете да оспори законността на задържането си и да се възползва от правото си на адвокат и медицинска помощ.

Мартин Димитров: Вървим към авторитарна държава с тайните арести

Мартин Димитров: Вървим към авторитарна държава с тайните арести

Депутатите приеха отлагане на информирането на близките до 48 часа при арест

От Националната мрежа за децата изтъкват и че уведомяването на родителите на детето гарантират, че то ще може да получи необходимите вещи от първа необходимост, както и емоционална подкрепа. По тази причина международните стандарти въвеждат изискването за задържане на дете незабавно да бъдат уведомени неговите близки, заключават от организацията.

Според тях България, като страна по Конвенцията за правата на детето, следва да зачита правата на детето в пределите на своята юрисдикция.

Президентът наложи вето върху ареста за 48 часа без уведомление
Обновена

Президентът наложи вето върху ареста за 48 часа без уведомление

Още по-тревожна е възможността за задържане на непълнолетни лица за 24 часа

Правата на детето не са "подаръци", които според легендата за дядо Коледа се раздават за послушание или не. Те са ангажимент, дължим на всяко дете, категорични са от Националната мрежа за децата.