С решение на правителството започва реализацията на скоростния път от Мездра до Ботевград. Максималният ангажимент, който агенция "Пътна инфраструктура" може да поеме, е за сключване на договор с изпълнителите до 419 млн. лв.

Toва заяви регионалният министър Петя Аврамова след редовното правителствено заседание на кабинета "Борисов-3" в Министерския съвет.

Аврамова изрази радостта си, че започва реализацията на участъка от Видин до Ботевград, който е част от републиканската пътна мрежа. По думите й пътят е голям, с тежкотоварен трафик, който създава много рискови моменти за всички, които пътуват по отсечката. По този път се правят много рискови изпреварвания, където стават и много катастрофи, припомни регионалният министър.

Отсечката е разделена на два лота. Лот 1 е с дължина 19.3 км, а лот 2 - 13.4 км. Ще бъдат изградени кръгови кръстовища при Мездра, Дерманци, Ребърково, Люти дол, Скравена и Ботевград. Очаква се да има и площадки за отдих по трасето, като е предвидено и изнасяне на трафика извън населените места, за да може да няма шум и замърсяване, увери Петя Аврамова.

Обходни маршрути ще бъдат изградени край Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. При Люти дол ще има и две тунелни съоръжения, обясни регионалният министър. С това решение на правителството АПИ има възможност да сключва договор с избраните изпълнителни за реализацията на пътя. Тя съобщи, че късно снощи е бил обявен изпълнителят за ЛОТ 1.

Стойността на ЛОТ 1 е над 132 млн. лв. без ДДС, а стойността на ЛОТ 2 - над 222 млн. лв. Предстоят сключване на договори и стартиране на дейности, както и строително-монтажни работи. До края на годината се очаква да започнат строителните работи на терен.

"За Северозападна България е много важна пътна отсечка, която от години се чака от областите от Враца, Монтана и Видин. Това е път, който е приоритетен за правителството, за премиера Борисов и за мен, като представител на Северозападна България", каза Петя Аврамова.

На въпрос откъде ще бъдат изплатени тези близо 420 млн. лв., които АПИ поема като ангажимент, Аврамова посочи, че е предвидено парите да бъдат разплатени на изпълнителите от приходите, които се очаква да бъдат реализирани от ТОЛ такси и от винетни такси.

Двата лота ще бъдат изплащани по различен начин и изпълнителите ще получат сумата след подписване на акт образец 16 след изграждане на съответните участъци.

Аврамова вярва, че така взетите решения могат да действат дисциплиниращо на изпълнителите при реализирането на участъка. През 2023 г. трябва да приключат строително-монтажните работи и Аврамова се надява изпълнителите да работят бързо, качествено и да приключат преди крайния срок.