Правителството утвърди нормативите за час програма на Българската национална телевизия и Българското национално радио за 2021 г. Това засяга подготовката, създаването и разпространението на национални и регионални програми, които за БНТ са в размер на 2 175 лв., а за БНР - в размер на 516 лв., съобщиха от Министерския съвет след днешното правителствено видеозаседание.

Размерите на нормативите за час програма са съобразени с достигнатия и планирания от двете национални медии обем/часове за телевизионна програма и радиопрограма, и с основните политики и приоритети на проекта на бюджет за 2021 г.

Предложените нормативи са изчислени при общ обем, съответно телевизионна програма - 35 040 часа и радиопрограма - 97 090 часа. Те са изготвени на база на издадените от Съвета за електронни медии лицензни на БНТ и БНР за доставяне на аудио-визуална медийна услуга и радиоуслуга.

На база на тези нормативи за час програма се определят проектите на трансфери (субсидия) от държавния бюджет на БНТ и БНР за изпълнението на функциите им като национални обществени доставчици на аудио-визуални медийни услуги и радиоуслуги.