Реформаторите са против задължителния вот.

„Дълбоко се съмнявам дали това е конституционно”, изтъкна в кулоарите на Народното събрание Найден Зеленогорски. Той смята, че нито една утвърдена демокрация не прилага задължителното гласуване.

Затова и е скептик от очакваните положителни ефекти от тази мярка, както и смята, че задължителното гласуване е натоварено с твърде големи очаквания.

Резултатът няма да бъде позитивен за българската демокрация, убеден е още депутатът.

Томбола с награди за тези, които гласуват на избори, предлагат патриотите

Томбола с награди за тези, които гласуват на избори, предлагат патриотите

Идеята разбуниха духовете в Народното събрание

По мнението му не е основателен и аргументът, че при задължителен вот ще падне тежестта на ДПС. Той дори се опасява, че влиянието на ДПС върху политическия ни живот може да се увеличи.

Припомняме, вчера правната комисия прие задължителния вот. От ДПС се заканиха да сезират Конституционния съд за мярката. Според Движението мярката е противоконституционна. 

От Реформаторския блок засега се въздържат и няма да подкрепят тази инициатива на ДПС.

Ще видим какво ще стане окончателно в пленарна зала, деликатен в коментара си по темата бе председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

По думите му вчера в комисия било прието гласуването да се счита за изпълнение на гражданския дълг. „Ние подкрепихме тази редакция”, посочи Кирилов.

Това било и възможно най-конституционно съобразното решение. Всички ние сме граждани и трябва да изразяваме отношението си към държавата, категоричен е депутатът.

В бюлетината ще има опция „не гласувам за никого”.

Предложение, което тепърва щяло да се обсъжда, е, ако избирателят не гласува, да отпада от избирателния списък. На следващите избори той ще има право да гласува, ако подаде заявление, че иска да упражни правото си на вот.

Така щяло да има и актуализация на избирателните списъци.

Припомняме, най-ревностните поддръжници на задължителното гласуване, както и вносители на предложението за промяна в закона е Патриотичният фронт. Един от въпросите в т.нар. референдум на Слави Трифонов също пита за въвеждането на задължително гласуване.