Яне Янев и Татяна Дончева кръстосаха шпаги чрез изявление до медиите.

Битката започна партията на Янев РЗС с твърдението по адрес на Дончева, че "правната прислужница на Мултигруп, Ванко 1, КТБ и сие е срам за българската политическа система."

В позицията на политическия съвет на РЗС се заявява намерение да се започне битка срещу адвокати на мафията, които манипулират обществото.

Според РЗС Татяна Дончева винаги е „имала две лица” – от една страна е гласът на вътрешната критика в БСП, но от друга е била юрист и депутат на групировките,в употреба на най-тъмната част от българския ъндърграунд”.

От РЗС напомнят, че е била уволнена като прокурор по непригодност и е „вечният зъбещ се лузър”. Именно заради шоуто, което прави, от партията на Яне Янев заявяват, че получава трибуна в българските медии, но българският народ мъдро й е отредил политическата съдба от 1% на избори.

Българският народ заслужава политици-държавници, които търсят решения на неговите проблеми, а не политици-адвокати а ла Дончева, търсещи решение на проблемите на доказани мафиоти в съда”, заявяват хората на Яне Янев.

В отговор на това изявление за открит фронт Татяна Дончева започва с пряко обръщение към господин Яне Янев:

Драги ми Смехурко, приносителю на флашки, който щеше да уволни Бойко Борисов”.

Татяна Дончева напомня, че е завършила право в Софийския университет и е адвокат – нещо, което й дава компетенциите да коментира съдебната реформа в България „за разлика от човек, завършил  Аграрния университет в гр. Пловдив и управлявал консервен комбинат” (бел.ред. такова е образованието в биографията на Яне Янев).

Татяна Дончева отхвърля обвиненията срещу себе си, заявявайки, че е адвокат „който обича предизвикателствата и нейни клиенти са били ръководителите на големи български корпорации, сред които не е КТБ и няма мутри.”

Освен това припомня, че Яне Янев е бил депутат от Народното събрание, приело поправката „Ванко1” и знае имената на вносителите й. Самата Дончева не е била сред тях.

„Очевидно днешната позиция на РЗС е провокирана от медийните ми изяви, в които посочвам нещата с истинските им имена”, заявява Татяна Дончева и завършва:

 „А за това какви политици заслужава българският народ, нека го оставим сам да избира.”