РЗС се усъмниха в резултатите, съобщени като предварителни данни от преброяването на НСИ. Атанас Семов посочи, че днес рускта агенция РИА Новости е оповестила информация, според която емигранти от Полша, Румъния и България са довели до демографски бум в Белгия.

Според РЗС от НСИ са представили абсурдно висок брой на населението. По думите на Семов в действителност картината е значително по-драматична. Броят на населението е чувствително под 7 милиона души. От РЗС настояват за незабавна проверка и съпоставка на данните от НСИ с информацията на служба ГРАО. Според партията на Янев данните от националната статистика трябва да се сверят с всички актове за раждане, лични карти и дори зелени паспорти.

Според РЗС този въпрос е от ключово значение за изчисляване на избирателната активност по време на предстоящите местни и президентски избори. По думите на Атанас Семов значителното завишаване на броя на населението може да доведе до подмяна на вота, особено по време на местните избори.

Той посочи, че може да се използват и гласове фантоми на места, където обезлюдяването е особено тежък процес.
По думите на Атанас Семов от НСИ са представили абсурдно висок брой на преброилите се българи в интернет - 3 100 000.

Според изчисленията само за последните 34 часа от преброяването в интернет са се преброили 1 300 000 души, което според Семов е абсурдно, въпреки че по стар български обичай сънародниците ни се активизират в последния момент.
„Очаквам този вид интернет активност да бъде рекорден за целия ЕС", посочи Атанас Семов, като уточни, че България е една от страните в ЕС с най-слабо интернет покритие и най-малък брой персонални компютри на глава от населението.

Семов изтъкна, че силно са занижени цифрите по въпроса с емигрантите. Според данните на НСИ за периода 2001-2011 година населението на страната ни е намаляло вследствие на външна миграция едва с 192 000 души.

Атанас Семов посочи, че по неофициални данни за същия период от време само в Гърция са отишли над 100 000 българи, а в Испания постоянно живеещите българи са над 400 000. От РЗС са изчислили, че от преброените 7 300 000 българи поне половин милион са нереални и несъществуващи българи, а от останалите около 1 млн души живеят в чужбина и връзката им с България е чисто емоционална.

От РЗС очакват изкривени и манипулирани данни и по въпроса и за етническия и верски профил на населението. По думите на Семов един от най-големите проблеми на България в 21 век е броят на ромското население в България. Според данни на РЗС над 800 хиляди души до приблизително 1 млн от ромски произход живеят в България.

Атанас Семов посочи, че по-малко от 100 000 български роми живеят в чужбина. Семов изтъкна още, че ромското население съставлява близо 15 % от действителното население на страната ни. Според РЗС обаче проблемът идва не от високия брой на ромите у нас, а от тяхното специфично отношение към образованието, хигиената, труда и собствеността - основни елементи на цивилизованото общество.

40 % от ромските деца не ходят на училище или отпадат рано от образователната система. Посегателството към чужда собственост за много от ромите вече е единствен начин на живот и препитание. Над 40 % от ромската общност в България са мюсюлмани и са ислямизирани, като тенденцията е лавинообразна.

Затова от РЗС настояват незабавно да се приеме национална стратегия по малцинствените въпроси с изградени механизми и стимули за образование на ромската общност, за трудова и икономическа активност. Това е необходимо, за да се справи страната ни с образователната и демографска катастрофа. От РЗС се опасяват, че страната ни може да бъде санкционирана от ЕС за изпращане на неверни данни от преброяването и затова настояват за осъществяване на сериозен граждански контрол при обявяване на реалните данни от НСИ.