Пожизнени държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията ще получат Лили Иванова и седем други творци. Това реши правителството на днешното си заседание.

Предложението е внесено от министъра на културата Боил Банов.

Държавни парични награди за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата се предоставят на: проф. Анатоли Кръстев - музикант и педагог; Анжел Вагенщайн - режисьор и сценарист; Андрей Дреников - композитор и музикант; Георги Дюлгеров - режисьор и сценарист; Иван Стайков - музикант и поет; Иван Иванов - поет; Лили Иванова - поп-изпълнител и артист и Христо Ганев - режисьор и сценарист.

На днешния Министерски съвет беше предложено и да бъде издаден указ за награждаване на художника Симеон Спиридонов с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството.

Неговите произведения са експонирани в галерии и в частни колекции в редица страни, сред които Испания, Гърция, САЩ, Русия, Мексико, Португалия, Полша и други. Познат е и като автор и илюстратор на над 200 книги, както и на филми за деца.

Художникът е включен сред най-големите имена на съвременното изкуство в престижни световни класации и издания. Носител е на редица награди, сред които и най-високото отличие на Министерството на културата "Златен век". Член е на Световната асоциация на художниците към International Federation of Photographic Art /FIAP/-UNESCO. Благодарение на неговата обществена и дарителска дейност са създадени училищна галерия и художествена гимназия в село Дрен, където художникът живее и работи през последните години.

Правителството гласува пенсии за естрадните изпълнители и спортистите

Правителството гласува пенсии за естрадните изпълнители и спортистите

По предложение на съответния министър и след комисия

От своя страна музикантът Кирил Маричков беше предложен за удостояване с орден "Стара планина"- първа степен за изключително големите му заслуги към развитието на българската култура и изкуство.

През дългата професионална кариера с многобройни участия в страната и чужбина Кирил Маричков не само допринася за развитието и популяризирането на българската музика, но и за формирането на вкусовете, ценностите и стандартите на няколко поколения българи, съобщават от правителството. Авторските композиции и вечните рок хитове на Кирил Маричков и неговите групи са образци в съвременната ни рок музика, спечелили признанието на публиката и превърнали се във вдъхновение за младите български музиканти.

Освен като изпълнител, музикант и композитор Кирил Маричков е познат и с активната си обществена дейност и изявена гражданска позиция.