Има достатъчно време предложенията на правителството до ЦИК за гарантиране на прозрачни и честни парламентарни избори да влязат в сила. Това заяви в Бургас министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, цитиран от Нова телевизия.

Той подчерта, че тези предложения не изискват нито повече пари, нито допълнителни срокове.

"Така или иначе удостоверяването на машините е процес. Дали ще бъде удостоверяван един или няколко компонента на машини, които са избирателна извадка на Министерството на електронно управление, това не е никакъв проблем. Пломбите също не са, защото доставката може да стане за много кратко време", изтъкна министърът.

По негови думи става въпрос за елементарно усилие. Въпросът бил този, който доставя пломбата, да не е този, който я слага върху машината. Казусът е организационен - не е нито финансов, нито времеви, обобщи Карадимов.

Росен Карадимов обеща особено внимание при видеонаблюдението на изборите

Росен Карадимов обеща особено внимание при видеонаблюдението на изборите

Основният въпрос, който ще поставим, е този за избирателните списъци, каза още той

Министърът, определен за координатор по вота на 27 октомври, проведе работна среща в Областната администрация относно ангажиментите на кабинета за материално-техническо обезпечаване на предстоящите парламентарни избори.

Той припомни, че сред предложенията на кабинета към ЦИК е да бъде оптимизиран процесът по сертифицирането на машините от страна на Министерството на електронното управление, удостоверяване на софтуера за параметризиране и софтуера за флаш паметите и съдържанието в тях

Карадимов поясни, че ако предложенията не бъдат приети, това не значи, че няма да бъде коректен изборният процес. Предложенията го направят още по-прозрачен, увери той.

Политическият проблем бил, че има дефицит на доверие в изборния процес. Ние не можем да го върнем, защото не сме институционално по Изборния кодекс, но сме длъжни да направим всичко, което можем, и да предложим всичко, за да се върне доверието към този процес. Крайното решение е на ЦИК. В крайна сметка арбитър в такъв един спор е обществото. То преценява дали в резултата на това, което се прави, доверието към изборния процес се повишава, или ще отидем пак към избирателна активност, от която да ни е срам и да има колебания дали има легитимност на органите, които са избрани заради тази ниска избирателна активност", коментира Карадимов.

Относно случаите на изборен туризъм той заяви, че фрапантните случаи на регистрация на много хора на един адрес ги има от 70-те и 80-те години. По информация на ГРАО няма административен ред, по който да започне дерегистрацията на тези хора от съответния адрес. Не може по административен ред, ако законът не позволява да бъде променена тази ситуация, поясни той.

Министърът съобщи, че в понеделник предстои официална среща с ЦИК и изрази надежда на тази среща да получи положителни отговори на въпросите, които поставя правителството.

Главчев: Не МВР, а ЦИК организира изборите

Главчев: Не МВР, а ЦИК организира изборите

Хипотеза е купения вот, но и там МВР действа съвместно с прокуратурата