Лед в отношенията между България и Русия, двустранния диалог е зациклил, имаше възстановяване на диалога от миналата година със срещата на президента Радев с Путин на най-високо ниво, но този диалог трябва най-сетне да придобие конкретни форми, коментира пред БТВ председателят на форум "България-Русия" Светлана Шаренкова.

"В България всички казват, че трябва да има добри отношения с Русия и трябва да се развиват равноправни икономически връзки, но реално водената политика е неясна", обяснява тя.

Според Шаренкова, през последните 15-20 години българската политика към Русия е антинационална.

Българо-руският диалог възстановявал доверието между ЕС и Русия, убеждава Радев

Българо-руският диалог възстановявал доверието между ЕС и Русия, убеждава Радев

Всички ние сме имали интерес от това

Българските политици заблуждават руската страна, че искат нормални, прагматични отношения, но заблуждават и българското обществено мнение, допълва тя.

"Фактите са такива, че няма нито един проект от така наречения "Голям шлем", който преди 11 години беше подписан, а всичко се измести към Турция, където в момента се строи "Турски поток", както и се строят две атомни централи", коментира Шаренкова.

България вместо да бъде енергиен център на Балканите, ще се превърне в потребител.

Преносът на газ ни се полага, отсече Борисов пред Медведев

Преносът на газ ни се полага, отсече Борисов пред Медведев

Има крупни проекти, за които трябва да се поговори, каза Медведев

Българските политици трябва да започнат да мислят като като част от една по-голяма европейска общност, а притеснения в отношенията ни с Русия винаги ще има, винаги е имало, коментира политологът Георги Киряков.  

"В рамките на ЕС ние трябва да развием отношения с Русия, такива каквито са равноправни и взаимноизгодни за нас", допълва той.

Според него е добре да се материализира посещението на Медведев, но въпросът е каква ще е цената за това, защото ако не е изгодна и не е пазарна, ние нямаме сметка от никакво материализиране.

Руски плесник - газ, ама "нет"

Руски плесник - газ, ама "нет"

Товарищ българска попара не сърба