Съществуват политическа воля и необходимите условия за развитие на равнопоставено и взаимноизгодно сътрудничество между България и Русия. Това е заявил президентът Румен Радев на среща с министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев днес на "Дондуков" 2.

Българският държавен глава припомнил, че по време на срещата му с президента на Русия Владимир Путин през 2018 г. в Русия е бил възстановен и диалогът на най-високо ниво въпреки различията по двустранни и международни въпроси.

Медведев към Борисов: Изтребители винаги ще дойдат, важно е газ да дойде

Медведев към Борисов: Изтребители винаги ще дойдат, важно е газ да дойде

Ние сме в НАТО и с Русия, заяви Борисов

"Считам, че българо-руският диалог допринася за възстановяване на доверието между ЕС и Русия, от което всички ние имаме интерес", подчертал Румен Радев.

По думите му, Русия била стратегически партньор на страната ни в енергетиката, където имало голям потенциал за задълбочаване на двустранните отношения. "Разбира се, при спазване на важни принципи като целесъобразност, конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките и особено важно за България - изгодна цена", допълнил Румен Радев.

Президентът откроил и партньорството в сферата на туризма, в която двустранните отношения били устойчиви и перспективни и добавил, че българската икономика може да предложи много повече на руския потребител, който познава и цени качеството на редица български стоки.

Преносът на газ ни се полага, отсече Борисов пред Медведев

Преносът на газ ни се полага, отсече Борисов пред Медведев

Има крупни проекти, за които трябва да се поговори, каза Медведев

От своя страна Медведев коментирал, че добрите отношения, които съществуват между българския и руския народ, следва да бъдат основа за качествен скок в развитието на двустранните връзки и особено в икономиката. По думите на руския премиер от усилията на политиците и в двете държави зависи да се преодолее периодът на стагнация в търговията и "срутването на икономическите връзки".

Руският премиер е поканил българския държавен глава на Петербургския международен икономически форум през юни т.г., на който да продължи диалогът за реализацията на проектите от общ интерес.