Председателят на Народното събрание Никола Минчев свиква извънредно заседание на парламента заради ситуацията около Украйна - то ще се състои на 26 януари 2022 г. от 15:30 часа, съобщиха от пресцентъра на НС.

В дневния ред е включено изслушване на министър-председателя, министъра на отбраната, министъра на външните работи, както и на ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване. Уточнява се, че решението за извънредно заседание е взето "във връзка с конфликта Русия-Украйна, напрежението НАТО-Руска федерация и ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО по темите, както и разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на Република България".

Искането за извънредно заседание е внесено на 24 януари 2022 г. от 59 народни представители от ПГ на ГЕРБ- СДС.

ГЕРБ искат извънредно заседание на НС заради натовските войски

ГЕРБ искат извънредно заседание на НС заради натовските войски

Борисов се опасява: Дрънкат се оръжия на границата ни

Припомняме, по-рано днес от ГЕРБ изразиха недоумение, че информацията за разширяване на военното присъствие на НАТО в Източна Европа идва от чуждестранни медии, но не и от българските институции.

От парламента посочват, че председателят "е решил да насрочи заседанието за сряда от 15.30 ч., за да може да бъде представена пълна информация по поставените въпроси".

На 25 януари по темите Русия-Украйна, НАТО-Русия и укрепването на източния фланг на Алианса ще заседава Съветът по сигурността към Министерския съвет, а на 26 януари те ще бъдат обсъдени на заседание на правителството.

Пълна мобилизация на НАТО в Източна Европа заради Украйна

Пълна мобилизация на НАТО в Източна Европа заради Украйна

Алиансът е в готовност да изпрати още бойни кораби и самолети