Представители на македонските българи се срещнаха в Брюксел с еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей, както и с докладчика на ЕП за Северна Македония Илхан Кючук.

Срещите се състояха по инициатива на Любчо Георгиевски, Петър Колев и Георги Трендафилов.

Европейската рамка и домашното, което трябва да изпълним в Скопие, е изключително ясно - трябва да променим конституцията, заяви Петър Колев. По думите му тази конституция е колкото на Пендаровски, толкова и на Петър Колев. Трябва да променим нашата конституция. И тази работа няма да я свършим в Брюксел, трябва да я свършим в Скопие, допълни той.

Любчо Георгиевски пък покани президентът на РСМ Стево Пендаровски и цялото правителство на Северна Македония на диалог с македонските българи.

Според Андрей Ковачев македонските българи се стремят за възможно по-бързо членство на своята държава в ЕС. Това е от полза както на всички граждани на Република Северна Македония, така и на България, на целия регион и на Европа, поясни той. По думите му именно за това Българското председателство е беило концентрирано върху убеждаване на нашите партньори, че интеграцията на Западните Балкани трябва да се случи колкото е възможно по-бързо.

Буяр Османи: Ескалацията между Скопие и София е добре дошла за трети страни

Буяр Османи: Ескалацията между Скопие и София е добре дошла за трети страни

Среди в РСМ "осигурили" нов мандат на Ангел Джамбазки