Днес от 10.45 часа, в хотел „България", зала „Десислава" неправителственият сектор ще представи Бяла книга с препоръки към правителството в областта на социалната политика.

На международна конференция ще бъдат представени и дискутирани базисните моменти от „Бяла книга - ефективна подкрепа чрез социални услуги за уязвимите групи в България. Основни принципи". Документът е изработен от Платформа „Социални политики", с активното съдействие на неправителствени организации от цялата страна.

Бялата книга дава оценка на състоянието на социалната политика у нас и същевременно набелязва конкретни принципи и препоръки към правителството за оптимизирането й. Според представителите на неправителствения сектор подкрепата чрез социални услуги на уязвими групи от обществото трябва да следва дадените в документа препоръки, за да бъде успешна. Изводите и насоките от Бялата книга ще бъдат обсъдени с основните институции у нас, ангажирани с провеждането на социалната политика - Народното събрание; Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето и др. Акцент по време на обсъжданията ще бъде английският опит в прилагането на принципа за индивидуални бюджети в социалната сфера и възможностите за въвеждането му у нас.

Международната конференция ще бъде открита от Пламен Стоянов, Национален изпълнителен директор на SOS Детски селища, България. Принципите, залегнали в Бялата книга, ще бъдат представени от Мариета Димитрова, правен експерт във Фондация „Български център за нестопанско право", а примерът на Англия ще бъде обобщен от Филип Маден, вицепрезидент на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания.