Министерският съвет одобри започването на преговори за Споразумение между правителството на България и правителството на Саудитска Арабия. Предвижда се, че документът ще допринесе за активизиране на двустранното сътрудничество и увеличаване на инвестициите. Той ще бъде и в интерес на съвместните проекти между България и Саудитска Арабия, като се осигури и правна основа за осъществяването им.

Отношенията между България и Саудитска Арабия бяха значително засилени през последните години. Това беше постигнато чрез размяна на официални и бизнес делегации. Саудитска Арабия показа, че проявява интерес към сътрудничество в области като туризъм, транспорт или информационни технологии, както и към привличане на български инженерингови организации в изграждане на мащабни инфраструктурни обекти на територията си. Бяха установени контакти със саудитския фонд за публични инвестиции и със Саудитско-арабската генерална служба за инвестиции.

Кралство Саудитска Арабия е най-голямата и най-богатата страна в Близкия изток. То е лидер в производството на петрол в световен мащаб, като притежава 16% от глобалните резерви на петрол и е начело на ОПЕК.